New actors of new poverty: The 'other' children of Çukurova
Yeni yoksulluğun yeni aktörleri: Çukurova'nın öteki çocukları
- Tez No: 217777
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk isçiligi, çocuk yoksullugu, yeni yoksulluk, sosyal dıslanma, vatandaslık, zorunlu göç, mevsimlik tarım isçiligi ve mevsimlik tarım isçileri, Child labour, child poverty, new poverty, social exclusion, citizenship, forced migration, seasonal agricultural works and workers
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalısmada 1990'lı yılların basında Sırnak'taki köylerinin bosaltılması sonucu Adana'nın Karatas ilçesine baglı Tuzla Belediyesi sınırları içerisinde bulunan Karagöçer ve Kapıköy bölgelerine göç eden, uzun yıllar bu bölgede çadırlarda yasayan, tarlalarda çalısan tarım isçisi çocukların sosyo-ekonomik durumları, yasam ve çalısma kosulları, egitim durumları ve gelecekten beklentileri incelenmistir. Ayrıca bu tez ile Karagöçer ve Kapıköy bölgesindeki çocukların aileleriyle birlikte yasamıs oldukları yoksulluk, yoksunluk ve sosyal dıslanma olgusu vurgulanmıs, bu insanların her türlü sosyal ve politik haklardan nasıl mahrum kaldıkları irdelenmistir. Arastırmanın temel sorusu Karagöçer ve Kapıköy bölgelerinde yasanan çocuk isçiliginin nedenleridir. Arastırma sonuçları bölgede yasanan çocuk isçiliginin nedenlerinin 1990'lı yılların basında yasanan köy bosaltmaları sonucu ailelerin Tuzla'ya göçleri ile baslayan yoksulluk, yoksunluk, sosyal dıslanma ve vatandas olarak sosyal ve politik haklardan yararlanamama oldugunu göstermistir. Dolayısıyla bu çalısma, tüm bu olumsuz kosulların nasıl çocuk yoksulluguna ve buna baglı olarak da çocuk isçiligine yol açtıgını kavramsal olarak açıklamakta ve çocukların isçilik durumlarını ailelerinin içinde bulundugu yoksulluk, yoksunluk, sosyal dıslanma ve vatandaslık haklarından yararlanamamaları üzerinden aktarmaktadır. Çalısmanın temel önermelerinden birisi arastırmaya konu olan çocukların farklı bir çocuk isçisi kategorisi olusturmalarıdır. Her ne kadar bu çocuklar tarım sektöründe çalısıyor ve mevsimlik tarım isçisi çocuklarla benzer kosullarda yasıyor olsalarda, uzun yıllardır bölgeye yerlesmis olan ailelerin çocukları olarak mevsimlik, geçici tarım isçisi konumda sınıflandırılmamalıdır. Arastırmanın bir diger önemli önermesi ise bu çocukların ailelerinin diger zorunlu göç magduru ailelerden farklı olarak sehirlere yerlesmek yerine kırsal bir bölgeye yerlesmis olmalarıdır. Bu nedenle bu insanlar sehirde erisilmesi kolay olan pek çok hizmetten de mahrum kaldıkları için zorunlu göç magduru diger ailelerden daha dezavantajlı durumdadırlar. Tüm arastırma bulguları bu ailelerin çocuklarıyla birlikte Türkiye'nin en yoksul kesiminin bir parçası olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the socio-economic characteristics, living and working conditions, educational profiles and the future expectations of the child workers, who have been living in tents for many years and working as agricultural workers at Karagöçer and Kapıköy areas of Tuzla Municipality (Karatas District) of Adana Province since the early 90s after having been forced to vacate their villages in Sırnak. Thesis tries to expose the poverty, deprivation and social exclusion experienced by families and children presently living in tents in Karagöçer and Kapıköy. It is also aimed at exposing the ways in which these people are deprived of their social and political rights as citizens. The main research question of the study is the motives behind the child labour observed in Karagöçer and Kapıköy. The study has found that the phenomenon of child labour in this area is the direct consequence of poverty, deprivation, social exclusion and denial of citizenship rights that these families had to face as a result of forced migration early in the 90s. Therefore, the study underlines, in conceptual terms, how their unfavourable circumstances lead to deep child poverty and consequently child labour and thesis also tries to bring attention to the children?s situation by referring to their families? poverty, deprivation, social exclusion and lack of citizenship rights. In this respect, the theory section of the thesis focuses on the relation of child labour and child poverty within the conceptualization of new poverty, internal displacement (forced migration), social exclusion and citizenship rights. One of the main argument of this thesis is that children from Sırnak who work in fields in Tuzla constitutes a different category of child labour. Even though they are paid child workers working in the agricultural sector and they live like migrant seasonal agricultural workers, they are not, since they are settled in the region for a long time. Another important argument of the study is that families of these children after the evacuation of their village did not migrate to urban areas like most of the internally displaced people did but moved to rural areas. In this sense, they are also in disadvantaged condition compared to other internally displaced people since they can not benefit from many social services, which is easy to reach in urban settings. Therefore, this study makes clear that the children and their families examined in this study are the part of the worst form of poverty in Turkey.