ABD'deki Türk göçmenlerin ruh sağlığı durumu, ilişkili faktörler ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimin önündeki engeller
Mental health status, associated factors, and barriers to accessing mental health among Turkish immigrants in the U.S.
  1. Tez No: 903841
  2. Yazar: YASEMİN DENİZLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN BEKTEMÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen Sağlığı, Ruh Sağlığı, Sağlık Hizmetlerine Erişim, Türk Göçmenler, Access to Healthcare Services, Immigrant Health, Mental Health, Turkish Immigrants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ndeki Türk göçmenlerinin ruh sağlığı durumunu değerlendirmek, ilişkili faktörleri belirlemek ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki engellerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu karma yöntem araştırmada, çevrimiçi anket ve derinlemesine görüşmeler kullanılmıştır. Anket çalışması 210 Türk göçmene uygulanmıştır. Anket, sosyodemografik bilgi formu ve 12 soruluk Genel Sağlık Anketi (GSA-12) ölçeğini içermekteydi. Göçmenlerin ruh sağlığı stres faktörlerini, ruhsal sorunlarla başa çıkma yöntemlerini, ruh sağlığı hizmetlerine erişim engelleri daha derinlemesine anlamak için 14 Türk göçmenle bireysel derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Anket çalışmasına katılanların ortalama GSA-12 puanı 2,61 ± 3,1'dır ve %48,6'sı ölçeğin kesme noktasının üzerinde puan almıştır. Nihai regresyon analizinde, ruh sağlığının beş ana belirleyicisi olarak göç sonrası stres, ABD'deki yaşamdan memnuniyet, algılanan fiziksel sağlık, algılanan ruh sağlığı ve yaş faktörleri saptanmıştır. Görüşmelerde, göç sonrası karşılan başlıca stres faktörleri arasında aile ve ait olunan toplumdan ayrılma, kültürel zorluklar yer almıştır. Katılımcılar stresle başlıca başa çıkma yöntemleri olarak aile ve arkadaşlarla iletişimi, hobileri ve sosyal aktiviteleri tercih etmiştir. Ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki temel engeller arasında dilsel ve kültürel engeller, sağlık hizmetlerinin yüksek maliyetleri yer almıştır. Sonuç: Bu araştırma, ABD'deki Türk göçmenlerde olası ruhsal bozuklukların yaygınlığına dikkat çekmektedir. Türk göçmenlerin ruh sağlığını iyileştirmek için göç sonrası streslerin ele alınması gerekir ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki engelleri azalmak için politikalar ve müdahaleler geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to assess the mental health status of Turkish immigrants in the United States, identify associated factors, and examine the barriers accessing mental health services. Materials and Methods: In this mixed-method study, an online survey and in-dept interviews were used. The survey was administered to 210 Turkish migrants. The survey included a sociodemographic information form and the 12-question General Health Survey (GHQ-12) scale. Individual in-depth interviews were conducted with 14 Turkish migrants to gain a deeper understanding of migrants' mental health stressors, methods of coping with mental problems, and barriers to accessing mental health services. Results: The mean GHQ-12 score of the respondents was 2.61 ± 3.1 and 48.6% scored above the cut-off point on the scale. In the final regression analysis, the five main determinants of mental health were post-migration stress, satisfaction with life in the US, perceived physical health, perceived mental health, and age. In the interviews, the main post-migration stressors were separation from family and community, cultural difficulties. Participants preferred communication with family and friends, hobbies and social activities as the main methods of coping with stress. The main barriers to access to mental health services included linguistic and cultural barriers and high costs of health services. Conclusion: This research highlights the prevalence of potential mental disorders among Turkish immigrants in the U.S. To improve the mental health of Turkish immigrants, post-migration stressors need to be addressed, and policies and interventions should be developed to reduce barriers to accessing mental health services.