Representation of the Kurdish question in Hurriyet and Cumhuriyet (1990-2006)
Kürt meselesinin Hürriyet ve Cumhuriyet'te temsili (1990-2006)
  1. Tez No: 217783
  2. Yazar: ÖZGE BAYINDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MESUT YEĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt meselesi, Resmi söylem, Söylem analizi, Kurdish issue, Official discourse, Discourse analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalısmanın amacı Kürt meselesi ve Kürtlere dair resmi söylem ve algıdaki dönüsümü 1990'dan itibaren Türk medyasındaki temsilleri üzerinden incelemektir. ilk asamada, Osmanlı dönemi ve 1990lı yıllara kadar Cumhuriyet dönemine odaklanılarak, Kürt meselesinin ve devletin meseleye dair algısının tarihsel arkaplanı incelenmistir. ikinci asamada Elestirel Söylem Analizi teknikleri kullanılarak devletin Kürt meselesine dair algısının Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerindeki temsilleri incelenmistir. Kürt meselesine dair resmi söylemdeki dönüsüm sekiz vaka üzerinden incelenmistir: 1991 yılındaki birinci Körfez Savası, 1991 yılındaki Meclis Yemin Töreninde meydana gelen olaylar, 1992 Nevruz'u, 1996 yılındaki HADEP kongresi, 1998 yılında Semdin Sakık'ın ve 1999 yılında Abdullah Öcalan'ın yakalanması, 2003 yılındaki ikinci Körfez Savası, 2005 Nevruz'u, 2005 ve 2006 yıllarındaki Semdinli olayları ve kimlik tartısmaları. Bu çalısmada, 1990'lardan itibaren devletin Kürt meselesine dair algı ve söyleminin dönüsüm geçirdigi fakat geleneksel algı ve söylemlerinden tamamen kopmadıgı iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the transformation of the official discourse and perception of the Kurdish issue and Kurds through its representations in Turkish media since 1990. Ottoman period and the Republican period till 1990s are studied in the first phase, in order to provide the historical backgroud of the Kurdish question and state?s perception of the issue. In the second phase, representations of state?s perception of the Kurdish issue in Hürriyet and Cumhuriyet newspapers are analyzed by using Critical Discourse Analysis techniques. The transformation of the official discourse of the Kurdish issue is examined through eight cases: the Gulf War I in 1991, events occurred during the Parliamentary Oath Ceremony in 1991, Nevruz of 1992, HADEP congress in 1996, capture of Semdin Sakık in 1998 and Abdullah Öcalan in 1999, the Gulf War II in 2003, Nevruz of 2005, Semdinli incident and debates on identity in 2005 and 2006. In this study, it is claimed that state?s perception and discourse of the Kurdish issue has transformed since 1990s without a total detachment from its traditional perception and discourse of the issue.