Between pan-Arabism and regionalism: Mapping nationalist discourses during Hafez al Assad's era in Syria
Pan-Arapçılık ve bölgeselcilik arasında Suriye: Hafız Esad döneminde milliyetçi ideolojiler
  1. Tez No: 217791
  2. Yazar: MELİKE KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAHATTİN AKŞİT, PROF.DR. ELİSABETH ÖZDALGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, milliyetçi ideolojiler, milli kimlik, sömürgecilik, Syria, nationalist ideologies, national identity, colonialism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı, Hafız Esad döneminde Suriye'deki milliyetçi ideolojiler ve alternatif kimlikler arasındaki gelgitleri incelemektir. Geçen on yıllar içinde Suriyeliliğe dair çok sayıda farklı kimlik temsilleri belirmiştir. Bu çerçevede, en temel çatışma, Suriyelilik ve Araplık arasında olmuştur. Bu doğrultuda, siyasi elitlerin bu farklı aidiyet biçimlerine ve mevcut kimlik bunalımına dair algı ve düşüncelerini araştırmak amacıyla 2006 baharında Şam'da derinlemesine mülakatları içeren bir alan araştırması yapılmıştır. Hafız Esad dönemindeki Arap milliyetçiliği, Büyük Suriye milliyetçiliği, Panİslamcı milliyetçilik ve liberal milliyetçilik gibi farklı milliyetçi ideolojilerin incelenmesi, Suriye'deki mevcut kimlik bunalımı hakkında ipuçları vermektedir. Bununla beraber, Suriyeli siyasi elit ve entelektüellerin kimlik bunalımı ile ilgili güncel tartışmaya dair görüşleri açıklayıcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to explore the oscillation between different identities and nationalist discourses during Hafez Al Assad era in Syria. Syrian Arab Republic has been facing with an identity crisis ever since its independence due to several dynamics. Throughout the decades, there emerged several different self-images of Syrians. The major clash subsists between loyalty to Arabness and Syrianness. In order to find out the perceptions of politically relevant elites concerning this clash and the roots of identity crisis, a fieldwork was conducted during the spring 2006 in Damascus. An exploration of the nationalist ideologies ? Arab nationalism, Greater Syrian nationalism, Pan-Islamic nationalism and liberal nationalism ? during the Hafez Al Assad?s era in Syria gives us the clues of the identity crisis. Moreover, the insights of Syrian politically relevant intellectuals exemplify and explain the current debate on the identity crisis in Syria.