Linguistic rights of the Turkish minority in Bulgaria
Bulgaristan'daki Türk azınlığın dilsel hakları
- Tez No: 217792
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Azınlık, Dilsel Haklar, Dil Politikası, Bulgaristan, Komünizm Sonrası, Sembolik Güç, Diglossia, Turkish Minority, Linguistic Rights, Language Policy, Bulgaria, Post-Communism, Symbolic Power, Diglossia
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tez Bulgaristan'ın Osmanlı, monarşi, komünizm ve komünizm sonrası dönemlerindeki dil politikalarını ve bunların Bulgaristan'daki Türk azınlığı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bulgaristan'da uygulanan dil politikaları zaman içinde tutarlı bir doğrultu izlememiş, tersine farklı dönemlerde farklı politikalar izlenmiştir. Bu tezin amacı, komünizm sonrası dönemde Bulgaristan'daki Türk azınlığın Türkçe eğitimi ve Türkçede eğitim, Türkçe medya, bireysel azınlık adlarının kullanımı, topografik yerlerin adlandırılması ve Türk dilinin resmi ve idari kurumlardaki statüsü gibi dilsel hakları nasıl yaşadığını ve algıladığını incelemektir. Bu amaçla, büyük çoğunluğu Türklerden oluşan Bulgaristan'daki Işıklar (Samuil) Belediyesinde derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Türk azınlığın deneyimlerinin incelenmesi sonucunda, (Türkçe) dilsel hakların ve dilin Türk azınlık tarafından etnik-dilsel kimliğin temel bir unsuru olarak algıladığı görülmüştür. Türkçe ve Bulgarca arasındaki sembolik güç ve diglossia ilişkisinin Bulgaristan'daki Türk azınlığın (Türkçe) dilsel haklarını algılama biçimlerini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses linguistic policies in Bulgaria, during the Ottoman, monarchical, communist and post-communist periods and its effects on the Turkish minority in Bulgaria. The linguistic policies in Bulgaria did not follow consistent policies; on the contrary, it followed different policies in different periods. The aim of this thesis is to analyse how the Turkish minority experiences and perceives linguistic rights in the post-communist period, such as study of and in Turkish language, Turkish minority media, use of minority personal names, naming of topographical places and the status of Turkish language in official and administrative institutions. For this purpose, in-depth interviews were carried out in Işıklar (Samuil) municipality in Bulgaria, where Turks constitute the absolute majority of the population. As a result of the analyses of the experiences of the Turkish minority, it was observed that (Turkish) linguistic rights and language were experienced by the Turkish minority in terms of ethnolinguistic identity. It is concluded that symbolic power and diglossia relationships between Turkish and Bulgarian languages affected the ways of perception of (Turkish) linguistic rights by the Turkish minority in Bulgaria.