First year college adjustment: The role of coping, ego-resiliency, optimism and gender
Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin uyumu: Psikolojik sağlamlık, başa çıkma, iyimserlik ve cinsiyetin rolü
  1. Tez No: 217797
  2. Yazar: DESEN YALIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversiteye Uyum, Basa Çıkma Yolları, iyimserlik, Psikolojik Saglamlık, Cinsiyet, University Adjustment, Ways of Coping, Ego Resiliency, Optimism, Gender
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalısma, basa çıkma yolları, psikolojik saglamlık, iyimserlik ve cinsiyet ile üniversitenin ilk yılında bulunan ögrencilerin uyumu arasındaki iliskiyi incelemistir. Çalısmanın katılımcılarını, 420 (173 kız ögrenci, 247 erkek ögrenci) Orta Dogu Teknik Üniversitesi, ingilizce Hazırlık sınıfı ögrencisi olusturmustur. Katılımcıların uyum puanlarını analiz etmek için çoklu regresyon analizi kullanılmıstır. Tüm katılımcıların uyum puanları üzerinde yapılan ilk çoklu regresyon analizi tüm yordayıcı degiskenlerin (bas etme yolları, psikolojik saglamlık ve iyimserlik) üniversiteye uyumu anlamlı bir sekilde yordadıgını göstermistir. Bulgular, psikolojik saglamlık, iyimserlik, kaderci ve suçu kendinde bulan basa çıkma strateji puanları yüksek ögrencilerin uyum puanlarının yüksek oldugunu göstermistir. Çalısmada ayrıca kız ve erkek ögrenciler için ayrı ayrı yapılan çoklu regresyon analizi sonuçları üniversiteye uyumda kızlarda psikolojik saglamlık, iyimserlik ve sosyal yardım arama ve çaresizlik/kendini suçlayıcı basa çıkmanın; erkeklerde ise psikolojik saglamlık, problem çözme becerileri, sosyal yardım arama, kaderci/kendini suçlayıcı basa çıkma yollarının yordayıcı degiskenler oldugunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationship between ways of coping, ego-resiliency, optimism, gender and adjustment of first year students. Participants of the study were 420 Department of Basic English students (173 female, 247 male) from Middle East Technical University in Ankara. The results of multiple regression analysis for the total sample indicated that all the predictor variables (ways of coping, ego resiliency and optimism) were found to be significant predictors of college adjustment. The study found that participants who reported high resilience, optimism and fatalistic and helplessness/self blaming coping scores had better adjustment to college. In addition, the results of the multiple regression analyses conducted for female and male students showed that whereas ego resiliency, optimism, and seeking social support coping, helplessness/self-blaming coping predicted adjustment of female students; ego resiliency, problem solving coping, seeking social support coping, fatalistic coping and helplessness/self-blaming coping were significant predictors of male students? college adjustment.