The experiences of urban poverty among recent immigrants in Ankara:Social exclusion or not?
Ankara'da ki yeni göçmenlerin kent yoksulluğu deneyimleri: Sosyal dışlanma mı?
  1. Tez No: 217806
  2. Yazar: SERPİL TAŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Dışlanma, kent yoksulluğu, göç, etnisite, toplumsal cinsiyet, Ankara, Social exclusion, urban poverty, migration, ethnicity, gender, Ankara
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı, son yıllarda çağdaş sosyal bilimlerde önem kazanmış olan sosyal dışlanma hakkında Ankara'nın belli mahallelerinde bazı ipuçları bulmaya çalışmaktır. Bu amaca ulaşmak için, ilk olarak, bazı sosyal dışlanma teorilerinin, buna neden olan temel dinamiklerin ve kavramın yoksulluktan farklılığının tartışıldığı teorik çerçeve verildi. İkinci olarak, Ankara'nın ?yoksul? olarak bilinen gecekondu yerleşim yerlerinde, yeni göçmenlerin kent yoksulluğu deneyimleri incelenerek, sosyal dışlanma olarak adlandırılabilecek bir durumun olup olmadığını anlamak için saha çalışması yapıldı. Bu çalışmada, niteliksel yöntem temeli oluşturdu ve derinlemesine mülakat kullanıldı. Derinlemesine mülakatlar Ankara'nın yoksul gecekondu bölgelerinde yaşayan 8 erkek, hane reisi olarak, ve 7 kadın, hanereisinin eşi olarak, görüşmeci ile 2007'nin Şubat ve Mart'ın da gerçekleştirildi. Bütün görüşmeler, analiz sürecinde kullanmak için kayıt edildi ve çözümlendi. Bu çalışmanın yönteminde, De Haan'nın (1998) sosyal dışlanma teorisi temel alındığından, dışlanmışları ve onların dışlanma süreçlerini anlamak için, onun sosyal dışlanmanın çok boyutluluğunu (operationalization of multi-dimensionality of social exclusion) gösteren tablosu uyarlanarak kullanıldı. Sonuçta, iki ana göstergenin, toplumsal cinsiyet ve etnisitenin, görüşülenlerin sosyal dışlanma deneyimleri ve algıları üzerindeki etkileri şu şekilde belirdi: Toplumsal cinsiyet, kadınların kendilerini dışlanmış olarak algılamalarına neden olan çarpıcı bir gösterge olarak belirmemiştir. Bu durumun sebebi, onların ciddi bir dışlanma deneyimine sahip olmaması olarak görülmüştür. Kadınlar dışlanma yada kendilerini dışlanmış olarak algılama koşullarını yaratacak olan, ekonomik, toplumsal, kültürel ve politik alanlara ciddi bir katılımı dile getirmemişlerdir. Görüşülen yeni göç etmiş kadınların sosyal ve yerel hayata kısıtlı sosyal etkileşimleri ve direk katılımları vardır. Bu da topumsal cinsiyet rollerini hala kontrol eden ataerkil sistem ve sosyal çevreye olan güvensizlik nedeniyledir. Bununla birlikte etnisite, görüşülen kişilerin dışlanma deneyimleri ve, sonuç olarak, algıları üzerinde daha fazla etkisi olan bir gösterge olarak belirdi. Zorunlu göç eden Kürt görüşmecilerin Ankara'ya göçlerinden sonraki deneyimleri, onların etnik kimliklerinin dinamik bir faktör olduğunu göstermektedir çünkü: ilk önce, onların, en yoksul yapmamasına rağmen, kent yaşamının ekonomik ve sosyal alanlarından dışlanmasına neden oluyor; ikinci olarak, onların kendilerini dışlanmış olarak algılamalarına neden oluyor. En son aşamada, bu dışlayıcı tutumlara cevap olarak, kendilerini toplumdan izole etmelerine neden oluyor. Tepki olarak oluşturdukları etnik temelli ?yarı izole topluluklar? şu biçimde tanımlanabilir: sosyal, kültürel, ekonomik hayatı ve coğrafik yaşam alanlarını kontrol eden güçlü etnik, aile/akrabalık bağları.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find some indications about social exclusion in some neighbourhoods in Ankara. Social exclusion has increasingly gained importance as a concept in contemporary social sciences. To attain this aim, firstly, a theoretical framework, through which theories of the concept of social exclusion, main dynamics and differences of this concept from the concept of poverty were discussed. Secondly, a field work was carried out in some squatter settlements in Ankara known as ?poor?, to see whether there is social exclusion perceived and lived, by analysing recent immigrants? daily life experiences of urban poverty and social exclusion. In this study, a qualitative approach formed the basis and in-depth interview were collected. The in-depth interviews were realized with 8 men, as heads of households, and 7 women, as spouses of heads of households, living in squatter settlements in Ankara in February and March 2007. All interviews were recorded and transcribed for the analysis. Since De Haan?s (1998) theory of social exclusion shaped the theoretical fame, his methodology and operationalization of social exclusion?s multi-dimensionality were adapted in an attempt to identify experiences and ?examples? of excluded and processes forming their exclusions. In conclusion, two main indicators?, gender and ethnicity, impacts on the respondents? experiences and perceptions of social exclusion appeared as follows: Gender has not appeared as a striking indicator that makes women perceive themselves as excluded. The reason for this has to be seen in the fact that do not have had any serious experiences of social exclusion. They did not mention any conditions of exclusion in terms of economic, social, cultural and political participation in the society that would lead to the experience of exclusion or to a perception of themselves as excluded. The recent women migrants interviewed have a very limited social interaction and direct participation in the social and local life. A reason might be seen in the existing patriarchal system still controlling gender roles in general and a lack of trust of the interviewed women migrants towards their social environment. Ethnicity, however, as an indicator has more determining effects on the respondents? experiences of exclusion and on their perception of being excluded. Forcibly migrated Kurdish respondents? experiences after migration to Ankara indicate that, their ethnic identity is a dynamic factor since: first, it results in exclusion from economic and social domains of life, though it does not make them be the ?poorest?; second, it makes them perceive themselves as excluded from these domains. Thus, at the last stage, it leads them into a kind of ?isolation? from society, as response to exclusive attitudes of the society. In reaction they form ethnic based ?semi-isolated communities? which can be described as: strong ethnic and familial/kinship-ties determining their social, cultural, economic life and also their geographical living spaces.