Nietzsche's perspectivist epistemology: Epistemological implications of will to power
Nıetzcshe'nin perspektivist epistemolojisi: Güç istenci'nin epistemolojik içerimleri
- Tez No: 217807
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL Ş. TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nietzsche, Güç stenci, Yorum, Perspektivizm, Perspektif Epistemoloji, Epistemoloji, Dogruluk, Dogruluk Kuramları, Dil, Görecilik, Nietzsche, Will to Power, Interpretation, Perspectivism, Perspectival Epistemology, Epistemology, Truth, Truth Theories, Language, Relativism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalısmanın amacı Nietzsche'nin perspektivizmi ile güç istenci ögretisi arasındaki iliskiyi incelemek ve perspektivizmin neredeyse güç istenci ögretisinin dolaysız ve dogal bir sonucu oldugunu göstermektir. Ögretiyi incelemeden, Nietzsche'nin perspektivizminin ne oldugunu ve bunu geleneksel epistemolojiye bir alternatif olarak ileri sürerken ne yapmaya çalıstıgını anlamak olanaklı degildir. Bu amaçla, ilk olarak, Nietzsche'nin güç istenci ögretisi ayrıntılı olarak açıklanmıstır. Devamında, ögretinin daha iyi anlasılmasını saglamak için, Darwinizm ile olan iliskisi ve ögretinin metafizik bir ilke oldugunu ileri süren iddialar incelenmistir. Sonra, Nietzsche'nin güç istencinden yola çıkarak dünyayı olus seklinde kurması arastırılmıstır. Nietzsche'nin yorumu güç mücadelesi seklinde anlamasının ve bu anlayısın perspektivizm içerisindeki rolü açıklanmıstır. Daha sonra, Nietzsche'nin dünyayı olus seklinde kurmasının ve güç mücadelesi olarak yorum kavramının nasıl perspektivizm olarak ortaya çıktıgı arastırılmıstır. Devamında ise, Nietzsche'nin perspektivizmi ve geleneksel epistemolojik anlayıs arasındaki farkı ortaya koyabilmek için, Nietzsche'nin geleneksel epistemolojinin bazı temel varsayımlarına (nedensellik, mantık, öznenesne ve görünür-gerçek dünya ayrımları) getirdigi elestiriler incelenmistir. Son olarak, Nietzsche'nin perspektivizm üzerine temellenmis dogruluk anlayısı arastırılmıstır. Nietzsche'nin dogruluk anlayısının karsılıklılık, pragmacılık, ve uygunluk dogruluk kuramları yardımıyla kavranamayacagını göstermek için, Nietzsche'nin dogruluk anlayısı ve bu kuramlar arasındaki iliski incelenmistir. Sonuç olarak, günümüz Nietzsche çalısmalarında yaygın olarak görülen Nietzsche'nin perspektivizmine bir dogruluk kuramı atfetme egiliminin yorumcuların perspektivizm ile güç istenci ögretisi arasındaki iliskiyi bilinçli ya da bilinçsiz olarak görmezlikten gelmelerinden kaynaklandıgı ileri sürülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relation between Nietzsche?s perspectivism and his doctrine of the will to power and to show that perspectivism is almost a direct and natural consequence of the doctrine of the will to power. Without exploring the doctrine, it is not possible to understand what Nietzsche?s perspectivism is and what he trying to do by proposing it as an alternative to traditional epistemology. To this aim, firstly, Nietzsche?s doctrine of the will to power is explained in detail. Next, in order to provide a deeper understanding of the doctrine, its relation with Darwinism and the claims which say that it is a metaphysical principle are analyzed. Afterwards, Nietzsche?s construction of the world as becoming out of will to power is investigated. Nietzsche?s conception of interpretation as power struggle and its role in perspectivism explained. Then, how Nietzsche?s construction of the world as becoming and his concept of interpretation as power struggle emerge as perspectivism is explained. After that, in order to present the differences between Nietzsche?s perspectivism and traditional understanding of epistemology, Nietzsche?s critiques of some of the fundamental assumptions of traditional epistemology, i.e., causality, logic, and subject-object and apparent-real world distinctions, are investigated. Finally, Nietzsche?s understanding of truth based on his perspectivism is inquired. Its relation with correspondence, pragmatic and coherence theories of truth is explored to show that Nietzsche?s understanding of truth could not be comprehended through these theories. Consequently, it is claimed that the tendency to attribute a truth theory to Nietzsche?s perspectivism, which is prevalent in the current Nietzsche studies, stems from commentator?s, consciously or unconsciously, ignoring of the relation between his perspectivism and his doctrine of the will to power.