Ankara, 1923-1950: The socio-spatial manifestation of republican will
Ankara, 1923-1950: Cumhuriyet iradesinin sosyal-mekânsal tezahürü
  1. Tez No: 217805
  2. Yazar: AHMET TAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Kentsel Mekân, Kültür, Gelenek, Sivil İnisiyatif, Tolerans, Anonimlik, Modernization, Urban Space, Culture, Tradition, Civic Initiative, Toleration, Anonymity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Tezde modernleşme süreci içerisinde kentsel dönüşümün mekânsal, sosyal, kültürel ve estetik boyutları, belli bir modernleşme ideolojisi ile olan ilişkisi içerisinde incelenmiştir. Ankara; yeni kurulan devletin başkenti olarak, Cumhuriyet'i kuran ve biçimlendiren Kemalist ideolojinin modernleşme projesinin cisimleşmiş doğrudan bir yansıması olarak ele alınmıştır. Ankara'nın oluşum süreci tarihsel bir derinlik içinde incelenmeye çalışılmıştır. Bundan dolayı kentsel, kültüre, sosyal dönüşümün mahiyetini anlamak için geleneksel Osmanlı şehrinin ideal bir modeli olarak İstanbul dikkate alınmıştır. Osmanlıdan Cumhuriyete kentlerin yapısal dönüşümü bütün bir kültürel alanı kuşatan bir kriz nosyonu içinde incelenmeye çalışılmıştır. Cumhuriyet seckinlerinin bir ulus, ulusal kimlik ve ulusal kültür oluşturma cabalarının açık ve en saf şekliyle tezahür ettiği en önemli mekân Ankara olmuştur. Dolayısıyla Ankara'nın inşa süreci Cumhuriyet dönemi modernleşmesinin sosyal kültürel boyutlarını anlamamız açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Ankara bağlamında geleneksellik ve modernlik arasındaki gerilimler içinde modern ve ulusal bir üst kültür oluşturma süreci ve sonuçları tezde incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The social, cultural, aesthetic, and spatial aspects of the urban transformation in its specific relationship with a certain ideology is examined in the study. Ankara, as the capital city of a new state, is regarded as a materialized reflection of the modernization program of the Kemalist ideology which defined the main foundations of the Republic and shaped its formation. The formation process of Ankara is tried to be understood in a historical deepness. Therefore, in order to comprehend the nature of the social transformation, in a historical context, Istanbul is taken into consideration as a model for the traditional Ottoman city because it had represented the Ottoman urban ideals with its social, cultural and aesthetic aspects. From the Ottoman period to the Republican, the structural transformation of the cities is tried to be studied with referring to a notion of crisis which has covered the cultural area. Ankara had been the most important place where the endeavors of the Republican elite to build a nation and to create a national culture and identity had became manifest explicitly and in the most pure form. Therefore, the creation process of Ankara presents us an important exemple to understand social and cultural dimensions of the Turkish modernization in the Republican period. In the context of Ankara, the process of establishing a modern and national high culture and identity in the tensions between modernity and traditionalism and its consequences are examined in the study.