Wage inequality trends in Europe and the USA
Avrupa ve ABD'de ücret eşitsizliği trendleri
  1. Tez No: 217809
  2. Yazar: NAZMİ YÜKSELEN YAĞANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret esitsizligi, ücret ayrıstırması, quantile regresyon, Wage inequality, wage decomposition, quantile regression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ABD'de 70'li yılların ortalarında baslayıp 80'lerde devam eden ve 90'ların ortalarında yavaslayan, hem benzer hem de birbirinden farklı kisisel özellikler ve becerilere sahip insanlar arasındaki ücret farklılıklarının artmasıyla ilgili olarak ortaya çıkmıs bir ücret esitsizligi artısının varlıgı, daha önceki çalısmalarda belgelenmisti. Bu çalısmada, yakın zamanlarda da bu trendin sürüp sürmedigini görmek için ABD'deki ücret esitsizligini inceliyoruz. Bu amaçla Juhn, Murphy and Pierce (1993) tarafından önerilen ayrıstırma teknigini ve quantile regresyonu US Bureau of Labor Statistics'in Mart ayı Current Population Survey ve Luxembourg Income Study'nin birkaç Avrupa ülkesi için verilerine uyguluyoruz. ABD'de ücret esitsizligindeki artısın 90'larda, özellikle de ikinci yarısında devam ettigi görülmektedir. Ek olarak, ücret esitsizliginin odagı özellikle 80'lerin ortasından sonra ücret dagılımının üst yarısına kaymıs bulunmaktadır. Avrupa ülkeleri 90'larda ücret esitsizliginin yönü ile ilgili ortak bir egilim göstermemektedirler. Bununla birlikte, oradaki ücret esitsizliginin odagının ABD'dekinin tersine ücret dagılımının alt yarısına kaydıgı gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
There was a well documented surge of wage inequality in the US that started from mid-70s and continued in 80s, slowing down by mid-90s, caused by increased dispersion both between and within groups of people with similar personal characteristics and skills. We analyze the US wage inequality in the more recent years to see if this trend continues. We apply the decomposition technique of Juhn, Murphy and Pierce (1993) and quantile regression to March Current Population Survey data of the US Bureau of Labor Statistics data and Luxembourg Income Study data for a few selected European countries. We find that the increase in wage inequality continues during the 90s, especially in the second half. In addition, the focus of wage inequality shifts into the upper half of the wage distribution after mid- 80s. The European countries do not show a common trend in the direction of wage inequality during the 90s. However, the focus of their wage inequality seems to be shifting towards the lower half of the wage distribution as opposed to that of US.