Bilişsel Değerlendirme Sistemi'nin (CAS) 12 yas grubu için geçerlik, güvenirlik ve ön norm çalısması ile üstün zekâlı ve yetenekli çocukların normal yasıtlarıyla karşılaştırılması
The reability, validity and pre-norm studies of the cognitive assessment system (CAS) on 12 years old Turkish children and the comparetion of the CAS results of 12 years old gifted children and normal
- Tez No: 217944
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÜMİT TÜLİN DAVASLIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PASS Teorisi, Bilissel Değerlendirme Sistemi (CAS), Nöropsikolojik Değerlendirme Araçları, Üstün Zekâlı Çocuklar, PASS Theory, Cognitive Assessment System (CAS), Neuropsychological Assessment Tools, Gifted Children
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu arastırmanın temel amacı, PASS teorisine dayalı olarak J. A. Naglieri ve J.P. Das (1997) tarafından gelistirilmis nöropsikolojik bir değerlendirme aracı olan BilisselDeğerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System ? CAS) Testi'nin oniki yasındaolan Türk öğrencileri üzerinde güvenirlik, geçerlik ve ön norm çalısmasının yapılmasıdır.Bunun yanında Bilissel Değerlendirme Sistemi (Cognitive Assessment System ? CAS)Testi'nin tanıtımı yapılmıstır. Ayrıca normal öğrenciler ile üstün zekalı öğrencilerin CASsonuçları karsılastırılmıstır.Arastırmanın örneklemini, ?stanbul ili dâhilinde eğitim gören 202 öğrenciolusturmustur. 12 yasındaki öğrencilerin olusturduğu bu örnekleme BilisselDeğerlendirme Sistemi (CAS) bireysel olarak uygulanmıstır. Ayrıca normal zekâyasahip öğrencilerle üstün zekâlı öğrencilerin Bilissel Değerlendirme Sistemi Ölçeği'nde(CAS) elde ettikleri puanları karsılastırırken Rehberlik Arastırma Merkezleri tarafındanbelirlenen 30 üstün zekâlı öğrenci arastırmaya katılmıstırArastırmada verilerin analizinde güvenirlik çalısmaları için test-tekrar testgüvenirlik katsayıları, iç tutarlılık katsayıları ve ölçmenin standart hata değerleribulunmustur. Geçerlik çalısmalarında; içerik, yapı ve kriter geçerliği islemlerigerçeklestirilmistir. Sonuçlar SPSS Sosyal Bilimler ?statistik Programı iledeğerlendirilmistir.Arastırma sonucunda, Bilissel Değerlendirme Sistemi'nin (CAS) güvenilir vegeçerli bir değerlendirme aracı olduğu saptanmıstır. Elde edilen ön normdeğerlerinin Amerika örneklemi ile benzer olduğu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to make the reliability, validity and prenormstudies of the Cognitive Assessment System (CAS) -a neuropsychologicalassessment system which is based on PASS Theory- which was developed by JackA. Naglieri and J. P. Das (1997), on 12 years old Turkish children. In addition tomain goal, another aim of this resarch is to introduce this system to Turkishliterature. Also, CAS results of 12 year old gifted children and 12 year old normalchildren were comparedThe sample of the study is composed of 202 children from schools in?stanbul. Cognitive Assessment System (CAS) was administered individually to thissample. Additionally, 30 gifted students identified by RAM also included in thisresearch in order to compare the Cognitive Assessment System (CAS) scores ofstudents within a normal IQ range with the CAS scores of gifted students.In the data analyses, for the reliability studies test-retest reliabilitycoefficients, content validity coefficients and standard deviation have been identified.In the validity studies, content validity, construct validity and criterion validityprocedures have been carried out. The results were evaluated by the SPSS SocialSciences Statistical Program.The results of the research reveal that Cognitive Assessment System(CAS) is a reliable and valid instrument. The pre-norm results also indicate asimilarity with the American sample.