Lise öğrencilerinde aile içi çocuk istismarı ile zorbalık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between child abuse in family and bullying in high school students
  1. Tez No: 217945
  2. Yazar: NURİYE SEVDA SARIBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Çocuk İstismarı, Zorba Davranışlar, Zorbalık, Child Abuse in the Family, Bullying Behaviors and Bullying
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Araştırma, lise öğrencilerinde Aile İçi Çocuk İstismarı ile Zorbalık arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, aile içi çocuk istismarı ve zorba davranışlar; cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası, gelir düzeyi, ebeveynin öğrenim düzeyi, anne babanın beraber ya da boşanmış olması, babanın anneye fiziksel şiddet uygulaması, babanın anneye sözel şiddet uygulaması, annenin babaya fiziksel şiddet uygulaması, annenin babaya sözel şiddet uygulaması değişkenleri açısından incelenmiştir.Örneklem, İstanbul ilinde 5 farklı lisede 9, 10 ve 11. sınıflarında öğrenim gören 305 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilere, bu çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen ?Aile İçi Çocuk İstismarı Ölçeği ? C Formu? ve Koç (2006) tarafından geliştirilen ?Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği? uygulanmıştır. Bunlara ek olarak araştırmaya katılan öğrencilerin çeşitli demografik ve ailevi özelliklerini saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? da kullanılmıştır.Verilerin çözümlenmesinde Pearson Korelasyon Matriksi, Bağımsız Grup ?t? Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Çoklu Regresyon Analizi ve Tamhane Testi kullanılmıştır.Yapılan bu araştırmaya göre, Aile İçi Çocuk İstismarı Ölçeği ? C Formu'nun Fiziksel ve Çok Yönlü İstismar, Cinsel İstismar, Suça Yöneltme ve Uygun Olmayan Cezalandırma ve Gelişimi Destekleme şeklinde tüm alt boyutları ile Öğrenci İlişkileri Tutum Ölçeği'nin Zorba Kişilik ve Kendine Güven alt boyutları arasında ilişki bulunmuştur. Fiziksel ve Çok Yönlü İstismar ve Cinsel İstismar, Suça Yöneltme ve Uygun Olmayan Cezalandırma alt boyutlarının Zorba Kişilik alt boyutunu en yüksek yordama düzeyine sahip değişkenler olduğu bulunmuştur. Cinsel İstismar, Suça Yöneltme ve Uygun Olmayan Cezalandırma ve Zorba Kişilik alt boyutlarında erkek öğrencilerin lehine farklılık saptanmıştır. 15 yaş ve altı grupta yer alan öğrencilerin, 16 yaş grubunda yer alan öğrencilere göre zorbalıktan kaçınma düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to evaluate the relationship between the child abuse in the family and bullying in high school students. Besides, these two subjects were examined in terms of gender, age, number of siblings, birth order, socio-economical level, parent?s education level, if parents are divorced or not, if father uses physical violence to mother, if father uses verbal violence to mother, if mother uses physical violence to father, if mother uses verbal violence to father.The sample of the study is composed of 305 students attending 9th, 10th, 11th grades in 5 different high school in İstanbul. The students were administered ?The Scale of Child Abuse in the Family ? C Form? which was developed by the researcher in the present study and ?Student Relations Attitude? scale which was developed by Koç (2006). In addition, to define demographical and some family characteristics of students, ?Personal Questionnaire? which was prepared by the reseracher was also used.Pearson Correlation Matrix, Independet Sample t- Test, One Way ANOVA, Multiple Regression and Tamhane?s T2 tests were used to analyse the data.Results of the study indicated that Child Abuse in the Family Scale? C Form?s subscales which are Physical and Multi Directional Abuse, Sexual Abuse, Unsuitable Punishment and Corruption and Developmental Support are related to Student Relations Attitude?s subscales which are Bully Personality and Self Confidence.Boys? sexual abuse, unsuitable punishment and corruption scores and bully personality scores were found to be higher with respect to girls. It is found that bully personality was strongly predicted by physical and multi directional abuse and sexual abuse, unsuitable punishment and corruption. Avoidance of bullying scores of students who are at the age of 15 and below were determined to be higher with respect to 16 years old students.