Inflation targeting and fiscal dominance: Evidence from Turkey
Enflasyon hedeflemesi ve mali baskınlık: Bir Türkiye örneği
  1. Tez No: 217965
  2. Yazar: TUĞBA SEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: mali baskınlık, ülke risk primi, riskten kaçınma, enflasyon hedeflemesi, Türkiye, fiscal dominance, country risk premium, risk aversion, inflation targeting, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalısma, Türkiye deneyimi çerçevesinde mali baskınlıgın enflasyon hedeflemesi rejimi için önemini arastırmaktadır. Bu amaçla, Türkiye enflasyon hedeflemesi uygulama sürecini kapsayan aylık veriler için sermaye hareketleri ve ülke riski denklemleri tahmin edilmistir. Portföy yaklasımına dayanan sermaye hareketleri modeli sonuçları, bu süre içerisinde reel efektif döviz kurlarının, uzun dönemde yurt dısı faiz oranları ve Emerging Markets Bond Index (EMBI) tarafından belirlendigini fakat yurt içi faiz oranlarının bir etkisi olmadıgını göstermistir. Bu sonuçlar, Türkiye'de bu süre içersinde reel döviz kuru belirlenmesinde, risk primi kanalının standart portföy kanalına göre baskın çıktıgı fikrini desteklemektedir. EMBI farkı ile tahmin edilen Türkiye ülke riskinin uzun dönemde yabancı yatırımcı risk istahı ve reel borç stogu, reel konsolide bütçe dengesi, uluslararası brüt reservler, cari açık ve kredi derecelendirme gibi yurtiçi degiskenler tarafından belirlendigi görülmüstür. Bütün bu sonuçlar, Türkiye'de mali baskınlıgın var oldugunu gösteren önemli gerekçelerdir. Sonuç olarak, geleneksel para politikası aktarım mekanizmasının tersine, enflasyon baskısını engellemek için artırılan faiz oranları enflasyonun azalması yerine, artmasına neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the significance of fiscal dominance for an inflation targeting regime in the context of the recent Turkish experience. To this end, capital flows and country risk equations are estimated for the Turkish monthly data pertaining the inflation targeting regime implementation period. The results from the capital flows models based on portfolio approach strongly suggest that the real effective exchange rates in Turkey during the period are determined by foreign interest rates and the Emerging Markets Bond Index (EMBI) but not by the domestic interest rates in the long run. This supports the view that the risk premium channel dominates the standard portfolio channel in the determination of real exchange rates in Turkey during the period. The country risk of Turkey, proxied by the EMBI spread in the long run is determined by risk appetite of foreign investors and domestic variables including real debt stock, real consolidated budget balance, international gross reserves, current account deficits and credit ratings. All these results are found to be important manifestations of the presence fiscal dominance in Turkey. Consequently, contrary to the postulations of the conventional monetary policy transmission mechanism, interest rate increases to cope with inflationary pressures may lead to an inflation acceleration, rather than the reverse.