The determinants of capital flows: the Turkish evidence
Sermaye hareketlerinin belirleyicileri: Türkiye olgusu
  1. Tez No: 217966
  2. Yazar: SERDAR UFUK KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye hareketleri, Johansen, Esbütünlesme, Ödemeler Dengesi, Türkiye, Capital flows, Johansen, Cointegration, Balance of Payments, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalısma Türkiye'ye yönelik net sermaye hareketlerinin yurtiçi ve yurtdısı belirleyicilerini incelemektedir. Johansen esbütünlesme analizinin sonuçları, yurtiçi reel faiz oranı, yurtiçi reel gelir büyümesi, ve bütçe dengesi artıslarının; yerel para birimi degerlenmesinin; mali kırılganlık düsüslerinin ve ABD reel faizlerindeki düsüslerin, Türkiye'ye yönelik sermaye hareketlerini arttırdıgını göstermektedir. Daha yüksek yurtiçi reel getirilerin ve ilerlemis kredi itibarının Türkiye'ye daha çok yabancı sermaye çektigi söylenebilir. Bunlara ek olarak, dünya faiz oranlarındaki düsüsler Türkiye'nin daha çok sermaye hareketinden faydalanmasını olanaklı kılar. Bulgular teoriyle tutarlı ve veri kabul edilebilirdir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the domestic and external determinants of net capital flows to Turkey. The results of the Johansen cointegration analyses indicate that capital flows to Turkey increase in response to increases in domestic real interest rate, domestic real income growth, and budget balance; appreciation of domestic currency; and decreases in financial fragility and the US real interest rates. It can be said that, higher domestic real returns and improved country creditworthiness attract more foreign capital flows to Turkey. In addition, the decreases in world interest rates enable Turkey to enjoy higher capital flows. The findings are theory consistent and data-acceptable.