Banking failures in Turkey: An econometric analysis
Türkiye'de batık bankalar: Ekonometrik bir çözümleme
- Tez No: 217967
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Ekonomi, Banking, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Batık Bankalar, Bankacılık Sektörü, Kırılganlık, Karlılık, Türkiye, Bank Failures, Banking Sector, Fragility, Profitability, Turkey
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalısma, 1997-2006 yılları arasında Türkiye'de 36 banka batısına iliskin faktörleri incelemektedir. Çalısma, 81 bankanın akıs kesiti zaman serisi verlerini kullanarak limitli bagımlı degisken modeli, süre modeli ve dinamik panel data modeli ile incelemektedir. Bu çalısmada, banka batıslarını belirleyen faktörlerden banka-özel ve makroekonomik degiskenlerin katkılarını degerlendirmek, banka batıs olasılıklarını ve zamanını tahmin etmek, batık ve saglam bankaların yasam sürelerini analiz etmek ve bankacılık sisteminin kırılganlıgını belirlemek ele alınması gereken baslıca konulardır. Ayrıca, banka karlılıgının belirleyicileri ve banka-özel ve makroekonomik degiskenlerin banka karlılıgı üzerine etkileri dinamik panel data modeli kullanılarak arastırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the factors that were important in the failure of 36 banks in 1997-2006. The study uses cross-section time series data from 81 banks and employs limited dependent variable models, a duration model and a dynamic panel data model in the analysis. The major concerns are to examine the determinants of banking failures by explaining the contribution of microeconomic and macroeconomic factors in Turkish banking system, to estimate the likelihood of banking failure and timing of failure, to analyze survival time path of failed and non-failed banks separately and to construct the degree of fragility of overall banking system. Furthermore, the determinants of bank profitability and the effects of bank-specific factors and macroeconomic conditions on bank profitability are analyzed by using dynamic panel data model.