The roles of male sexual predators in the novels of Austen, Charlotte and Anne Brontë, and Gaskell
Austen, Charlotte ve Anne Brontë, ve Gaskell'in romanlarında cinsel açıdan avcı özellikleri gösteren erkek karakterin rolü
  1. Tez No: 217978
  2. Yazar: AYŞEGÜL KUGLİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MARGARET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psychology, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: edebiyat ve psikoloji, okur tepkisi, Horney, arzu, kendine dair imge, literature and psychology, reader response, Horney, desire, self-image
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, Jane Austen'ın Ateş ve Kül, Charlotte Brontë'nin Jane Eyre, Anne Brontë'nin Şatodaki Kadın ve Elisabeth Gaskell'in Ruth ve Mary Barton adlı romanlarındaki cinsel açıdan avcı davranışları gösteren erkek karakterler, psikiyatrist Karen Horney'ın kuramı ve Wolfgang Iser'in okur tepkisi kuramına dayalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın savı, bu karakter tipinin, elde etmeye çalıştığı kadın kahramanın bir idealize edilmiş imgesini, yani Horney'ın kavramlarına göre kendine dair gerçek dışı, idealize edilmiş ve tercih edilen bir imgeyi temsil ettiği, ve romanların eğitim ve haklı çıkarma şablonlarını mümkün kıldığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the roles of sexually predatory male characters in Jane Austen?s Sense and Sensibility, Charlotte Brontë?s Jane Eyre, Anne Brontë?s The Tenant of Wildfell Hall and Elisabeth Gaskell?s Ruth and Mary Barton are analyzed, based on the theory of psychiatrist Karen Horney and the reader-response theory of Wolfgang Iser. The hypothesis is that the male sexual predator represents a reflection of the pursued heroine?s idealized image, an unrealistically idealized and preferred selfimage in Horney?s terms, and makes the education and vindication patterns of the novels possible.