The spiderman phenomenon? Young children's understanding of cartoon superheroes
Örümcek adam fenomeni? Çocukların süper kahramanları anlamlandırma biçimleri
  1. Tez No: 218008
  2. Yazar: ASLI ÜNLÜSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örümcek adam, televizyon, süper kahraman çizgi filmleri, çocuk, cinsiyet rolleri, kalıplasmıs düsünme biçimi, Spiderman, television, superhero animation, young children, genderroles, stereotyped thinking
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalısmada, altı yas grubu çocuklarının süper kahraman çizgi filmlerini nasıl anlamlandırdıgının bulunması hedeflenmistir. Örümcek adam karakteri, süper kahraman karakterlerinin tipik bir örnegi ve Türkiye'de en çok sevilen çizgi film karakteri olması nedeni ile tercih edilmistir. Bu çalısma Orta Dogu Teknik Üniversitesi Yuva ve Anaokulu'nda, 2007 Bahar döneminde gerçeklestirilmistir. Çalısmaya yuva ve anaokulunun altı yas grubu ögrencilerinden on çocuk katılmıstır. Çalısmada, çocukların süper kahramanları anlamlandırmalarını kesfetmek üzere, kendilerini özgürce ifade etmelerine olanak saglayacak resim yapma, oyun oynama ve mülakat gibi teknikler kullanılmıstır. Arastırma konusuna bütünsel bir yaklasım sunması açısından çalısmada fenomenolojik yaklasım tercih edilmistir. Veri analizi sonucunda, kendi içinde bir anlam bütünlügü olusturan ve sıkça tekrar edilmis olan toplam 40 anlam ünitesi bulunmustur, bu üniteler çalısmanın kodlarını ve kategorilerini olusturmak amacıyla kullanılmıstır. Kodlama prosedürünün uygunlugunu denetlemek amacıyla rastlantısal olarak 30 anlam ünitesi seçilmis ve çalısmanın amacını bilmeyen, bagımsız iki kisiden anlam ünitelerini uygun buldukları kod ve kategorilere yerlestirmeleri istenmistir. Gelen geribildirim arastırmacı ve denetçiler arasında % 86,6 oranında yüksek bir paralellik arz etmistir. Denetim sonuçlarında yakalanan yüksek oran çalısmanın geçerliliginin saglandıgını göstermistir. Sonuçlar, süper kahraman konusunun katılımcı çocuklar üzerinde olumlu etkilerine isaret etmektedir. Katılımcılar özetle süper kahramanların kendilerini güvende hissettirdiklerini ve bu konuya katılımın onlar için keyifli bir deneyim oldugunu belirtmislerdir. Genellikle süper kahraman konusuyla iliskilendirilen, siddet içeren davranıslar bu çalısma sırasında çok nadir olarak görülmüstür. Ancak katılımcıların cinsiyetinin, onların süper kahramanları anlamlandırmasında önemli bir faktör oldugu ortaya çıkmıstır. Bunun yanı sıra süper kahraman çizgi filmlerinin çocuklarda basmakalıp cinsiyet rollerini destekledigi bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to explore six-year-old children?s understanding of the superhero phenomenon, through cartoon superhero figures. Particularly Spiderman was chosen as a typical symbol of the superhero genre, furthermore Spiderman is found to be the favorite cartoon character in Turkey. The study was conducted in the preschool of Middle East Technical University in Spring 2007. Ten children; five girls and five boys, attending to the preschool program participated in the study. The main emphasis in the present study is given to children's own expressions via drawings, play and interviews, to understand their ways to make sense of the superhero scenarios. Therefore selecting qualitative methods and a phenomenological approach in particular was considered to be a valid form of inquiry. At the end of the analysis procedure the total number of meaning units (MUs) was 40. In order to verify the results of the study, randomly selected 30 MUs were presented to completely independent and separate reviewers. The feedback from the reviewers indicated a high rate concordance of established at 86.6 %. After the results of this auditing process, confirmability of the present study is maintained. The results indicated that superhero theme was enjoyable for participant children, as it provided a sense of well-being. Aggressive behavior, which is generally linked to superhero issue, was hardly ever observed. However, gender is found to be a central factor on children's understanding of superheroes, and stereotypical thinking was perpetuated via superhero animations.