Preschool teachers' attitudes toward science and science teaching
Okul öncesi öğretmenlerinin fen ve fen eğitimine yönelik tutumları
  1. Tez No: 218009
  2. Yazar: SEMA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Öğretimi, Fen Öğretimine Yönelik Tutumlar, Okul Öncesi Öğretmenlerinin Tutumları, Science Teaching, Attitudes toward Science Teaching, Preschool Teachers' Attitudes
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları ve bu tutumların fen etkinliklerinin sınıf içinde uygulanma sıklığı ile ilişkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları yaş, eğitim düzeyi, deneyim süresi, lisans fen dersleri, sınıftaki çocuk sayısı ve eğitim verilen yaş grubu gibi faktörler açısından incelenmiştir.Bu araştırma 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Ankara'nın farklı bölgelerindeki devlet okulu ve özel okullarda çalışan 292 okul öncesi öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Okul Öncesi Öğretmenlerinin Fen Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Analiz sonuçları okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları ile fen etkinliklerinin uygulanma sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca, yaş ve hizmet içi eğitim hariç tüm faktörler okul öncesi öğretmenlerinin fen öğretimine yönelik tutumları ve fen etkinliklerinin uygulanma sıklığı üzerinde etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore preschool teachers' attitudes toward science teaching and its impact on classroom practices through the frequency of science activities provided in the classroom. In addition, attitudes of preschool teachers' toward science were investigated in terms of affecting factors such as age, educational level, years of teaching experience, undergraduate course work on science, number of children in classroom, and the age group they work with.The present research was conducted with 292 preschool teachers who work in public and private schools in different districts of Ankara during the second semester of 2006-2007 academic years. The data were collected by administering Early Childhood Teachers' Attitudes toward Science Teaching Scale (ECTASTS). Analysis of the data indicated that there is a statistically significant relationship between preschool teachers' attitudes toward science and the frequency of science activities that they provide in the classroom. Also, all factors were found highly related with the teachers' attitudes toward science teaching and the frequency of science activities except for age and in-service training.