Futbolcularda kor stabilitesi, anaerobik performans ve denge performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between core strenght, anaerobic performance and stability performance in football players
  1. Tez No: 578909
  2. Yazar: VEHBİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kor kuvveti, Futbol, Statik ve Dinamik denge, Anaerobik güç, Core strength, Football, Static and Dynamic Stability, Anaerobic Strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu çalışma futbolcularda kor kuvveti, anaerobik performans ve statik ve dinamik denge özelikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Metot: Çalışmaya 18-25 yaş arasında aktif lisanlı futbol branşı (n=18, yaş=20,38±2,17) ve sedanter(n=18, yaş=20,66±2,05) sağlıklı, gönüllü 36 erkek katılmıştır. Deneklere kor kuvveti testi, sırt kuvveti, bacak kuvveti, Wingate anaerobik test ve statik ve dinamik denge testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS paket programında tanımlayıcı istatistikleri, Shapiro Wilk testi, Levene test bağımsız değişkenler t testi, Mann Whitney u testi ve Spierman korelasyon testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda futbol ile sedanter grup ANG (p=,000), ve ANK(p=,000), kor kuvveti (p=,001), ve DTTSTD(p=,013), değerleri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Anaerobik performans ile statik ve dinamik denge arasında anlamlı korelasyon tespit edilmemiştir. Kor kuvveti, sırt kuvveti ve bacak kuvveti ile bazı statik ve dinamik denge parametreleri arasında orta düzeyli korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak futbolcuların kor kuvveti ve anaerobik kuvvet özellikleri sedanter bireylerden istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek bulunmuştur. Kor bölgesi kuvvetinin artışı statik ve dinamik denge performansını artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to investigate the relation between core strength, anaerobic performance and static and dynamic stability characteristics in football players. Method: 36 volunteered, sedentary (n=18, age=20,66±2,05), healthy and active licensed football players within the age of 18-25 (n=18, age=20,38±2,17) participated in this study. Core strength test, back strength, leg strength, Wingate anaerobic test and static and dynamic tests were applied to the samplers. The obtained results were evaluated with descriptive statistics, Shapiro Wilk test, Levene test, independent variables t test, Mann Whitney u test and Spierman correlation tests in SPSS package program. Findings: As a result of the data obtained from the study, a significant difference was found between football and sedentary group ANG (p=,000), and ANK(p=,000), core strength (p=,001) and DTTSTD(p=,013). No significant correlation was found between anaerobic performance and static and dynamic stability. Moderate correlation was determined between core strength, back strength and leg strength and some static and dynamic stability parameters. Result: In conclusion, core strength and anaerobic strength characteristics of football players were found to be significantly higher than sedentary individuals. It was observed that the increase in core region strength increased the static and dynamic stability performance.