Identity and the nur movement in Turkey: 'Trying to see the gray'
Türkiye'deki nur hareketi ve kimlik: 'Griyi gormeye çalışmak'
- Tez No: 218014
- Danışmanlar: PROF.DR. ELİSABETH ÖZDALGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Nur Hareketi, Said Nursi, Identity, Nur Movement, Said Nursi
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezde, Türkiye'deki Nur hareketinin kimligi hem grup hem birey düzeyinde emik bir yaklasımla incelenmektedir. Arastırma, kendilerini ?Risale-i Nur talebesi? olarak tanımlayan on üniversite ögrencisi ile yapılan derinlemesine mülakatlar aracılıgıyla gerçeklestirilmistir. Öncelikle, grup kimligi açısından, hareketin ortaya çıkısı ve islevi, Norbert Elias'in denemesi ?Biz-Ben Dengesinde Degisimler? ısıgında ele alınmıs ve hareketin talebeler için önemli bir ?hayatta kalma birimi? olusturdugu, hatta bazıları için ulus-devletin bile yerini aldıgı sonucuna varılmıstır. ikinci olarak, Fredrik Barth ve Thomas Hylland Eriksen'in kuramları çerçevesinde, Nur hareketini takip edenleri etmeyenlerden ve diger islami gruplardan ayıran sınırların belirlenmesinin yanı sıra, hareketin kendi içindeki alt grupları birbirinden ayıran sınırlar da tanımlanmaya çalısılmıstır. Dilde, giyimde, ahlaki egilimlerde, dine yaklasımda (akılcıya karsı taklitçi veya duygusal), toplumsal katılım, siyasal katılım ve Risale-i Nur'a karsı tutumlardaki farklılıklar da dahil olmak üzere çok sayıda önemli ayırt edici isaret belirlenmistir. Son olarak, Richard Jenkins'in içsel-dıssal diyalektik modeli kullanılarak, hareketin kisinin birey kimligi üzerindeki etkisi ele alınmıstır. Dıssal olan hakkında su bulguya varılmıstır: ?dısarıdaki öteki? kimlik uzlasması ve kısıtlı etkilesim gereksinimi dogurmaktayken, ?içerideki öteki? egitim ve milliyetçilik gibi bazı önemli degerleri dayatmaktadır. Kimlik diyalektiginin içe ait olan kısmının önemli oranda kisinin Risale-i Nur ile olan etkilesimiyle sekillendigi sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the identity of the Nur movement in Turkey from the emic perspective on two levels, the group and the individual. Research was conducted through semistructured, in-depth interviews with ten university students who identify themselves as Nur students. With regard to group identity, first, the emergence and function of the movement is considered in light of Norbert Elias?s ?Changes in the We-I Balance,? concluding that the movement constitutes an important ?survival unit? for the students, for some even taking the place of the nation-state. Second, an attempt is made to define the boundaries that exist vis-àvis non-adherents, other Islamic groups, and between the sub-groups within the movement itself per Fredrik Barth and Thomas Hylland Eriksen?s theories. Several important boundary markers are identified including such things as language, dress, value orientations, differing approaches to religion (rational versus imitative or emotional), social involvement, political involvement and attitudes toward the Risale-i Nur. Finally, the impact of the movement on one?s individual identity is considered, utilizing Richard Jenkins?s model of the internalexternal dialectic. Regarding the external, it was determined that the ?outside other? creates the needfor identity negotiation and restricted interaction, while the ?inside other? prescribes some important values, including education and nationalism. The internal half of the identity dialectic, it was concluded, is significantly shaped by one?s interaction with the Risale-i Nur.