Effects of parenting on adult development and generativity
Anne baba olmanın yetişkin gelişimine ve sosyal üretkenlik düzeyine olan etkisi
  1. Tez No: 218020
  2. Yazar: EDA KARACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik, üretkenlik, yetiskin gelisimi, kültür, cinsiyet
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu arastırmada, Erikson'nın yasam boyu gelisim teorisindeki orta yas dönemindeki üretkenlige (bir sonraki kusagı kurma ve yönlendirme ilgisi) karsı duraganlık evresinin yetiskin yasamında önemli bir role sahip oldugu ve özellikle kisinin kendi çocuguyla ilgilenmesinin bu gelisimsel isi basarmasının en temel yolu oldugu yönündeki önerisinden yola çıkılmıstır. Genel olarak bu arastırmanın amacı hem niteliksel hem de niceliksel arastırma yöntemleri ile orta yetiskinlik döneminde aile deneyimleri ve kisilik gelisimi, özellikle üretkenlik gelisimi arasındaki iliskiyi incelemektir. Niteliksel çalısmada, orta yas dönemindeki ailelerin ebeveynlik üretkenligi konusundaki deneyimleri tanımlanmaya çalısılmıstır. Bu çalısma için yasları 37 ile 61 arasında degisen, en az 17 yasında veya daha büyük yasta çocuk sahibi olan 13 anne ve 10 baba ile geriye dönük yarı yapılandırılmıs mülakat görüsmeleri yapılmıstır. Sonuçta, arastırmaya katılan yetiskinlerin hemen hemen hepsi hayatlarındaki en önemli seyin ebeveynlikleri oldugunu belirtmislerdir. Ancak, anneler babalara kıyasla annelik rollerini çok daha güçlü algılamaktadırlar. Bu çalısmada, anne-baba rolleri, aktif olarak çocukla ilgilenis biçimleri ve ebeveynlikle ilgili rollerinin kendi bireysel gelisimleri üzerine etkisi hakkında daha derinlemesine bilgiler elde edilmistir. Niceliksel çalısmada ise esas amaç ebeveynlik ile sosyal üretkenlik arasındaki iliskileri irdeleyen bir modelin degerlendirilmesidir. Modelde, genel iyi olma hali, evlilik uyumu, ebeveyn inancı (perspektif ve kategorik), algılanan ebeveynlik rolü, çocukla ilgilenme ve sosyal üretkenlik arasındaki direk ve dolaylı iliskiler hem kadın hem de erkek örneklemi içerisinde ayrı ayrı ele alınmıstır. Bu arastırmaya, çalısan 274 kadın ve 207 erkek katılmıstır. Lisrel analizleri sonuçlarına göre genel iyi olma hali (kadın örnekleminde yordayıcı olmamıstır), evlilik uyumu, kategorik inanç ve perspektif inanç (erkek örnekleminde yordayıcı olmamıstır) algılanan ebeveynlik rolünü ve çocukla ilgilenmeyi etkilemekte, sonuçta hem algılanan ebeveynlik rolü hem de daha güçlü olarak çocukla ilgilenme sosyal üretkenlik düzeyini etkilemektedir. Sonuç olarak ebeveynlik deneyimlerinin üretkenlik üzerine direk etkisi göstermistir ki anne baba olmak ve aktif olarak çocugun yetismesiyle ilgilenmek bir sonraki kusagı kurma ve yönlendirme ilgisini, yani sosyal üretkenlik düzeyini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined Erikson?s proposition that ?generativity? plays an important role in adult lives and caring for one's children is the ultimate expression of this particular developmental task. Thus, the general goal of the current study is to explore the connection between parental experiences and individual development especially generativity development in mid-adulthood within both qualitative and quantitative studies. Qualitative examination attempted to record the midlife parent experiences in order to verify the existence of parental generativity themes. This study conducted within a retrospective semi-structured interview schedule with 13 mothers and 10 fathers aged 37 to 61. All parents had at least one child at 17 or older. Overall, the results revealed that the most important theme of life for most of the midlife adults was parenthood. However, mothers? role identities with respect to maternal role were much more stronger than fathers?. The qualitative part of the present study contributes further to understanding of the connections between the perception of parental role, parents? active involvement in childrearing, and adult development. In the quantitative study, the importance of parental behaviors in adult development and generativity both for females and males were tested within a proposed model. In the proposed model, both direct and indirect relationships between general well-being, marital satisfaction, self perception of the parental role, parental belief, parental involvement and societal generativity in gender-differentiated groups of mid adulthood were examined. 274 females and 207 males who were in a work settings participated in this study. The results with Lisrel analyses revealed that perceived parental role and more strongly parental involvement which were determined by parents? marital satisfaction, categoric belief, perspectivistic belief (but not for male sample) and general psychological well-being (but not for female sample) predicted the societal generativity and played some important mediating roles in the model. Both mothers? and fathers? parenting were related to societal generativity. Therefore, the direct influences of parental experiences on generativity indicate that parenting contributes to one?s sense of caring for the next generation or generativity development. Keyword: Parenthood, generativity, adult development, culture, gender