Anne-bebek izlem sistemi müdahale programının bebeklerin gelişimleri ile annelerinin aile işlevleri yaşam doyumları psikolojik esneklik düzeyleri ve ebeveynliğe yönelik yeterlilik algıları üzerindeki etkisinin incelenmesi
An examination of the effects of the mother–infant monitoring system intervention program on infants' development and on mothers' family functioning, life satisfaction, psychological flexibility, and parenting self-efficacy
- Tez No: 991761
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE NİLGÜN METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne- bebek izlem sistemi, psikolojik esneklik, risk altındaki bebekler, ebeveynlik öz yeterliği, anne eğitim programı, erken müdahale, aile işlevi, yaşam doyumu, Mother-infant follow-up system, psychological flexibility, at-risk infants, parental self-efficacy, mother education program, early intervention, family functioning, life satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Polat, S. Anne-Bebek İzlem Sistemi Müdahale Programının Bebeklerin Gelişimleri ile Annelerinin Aile İşlevleri Yaşam Doyumları Psikolojik Esneklik Düzeyleri ve Ebeveynliğe Yönelik Yeterlilik Algıları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2026. Bu araştırmanın amacı, geliştirilen programın; risk altındaki bebeklerin gelişimi ile annelerinin psikolojik esnekliği, aile işlevleri, yaşam doyumu ve ebeveynlik öz yeterliği üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 6-9 aylık dönemde bulunan sosyo-ekonomik risk altındaki bebekler ve ilk kez annelik deneyimi yaşayan anneleri oluşturmuştur. Deney grubunda 16 anne bebek-çifti, kontrol grubunda ise 15 anne bebek-çifti yer almıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri temel alınmış ve kontrol gruplu ön test-son test-izlem testli deneysel desen kullanılmıştır. Müdahale programı 12 eğitim oturumunda uygulanmış; oturumlarda anne-bebek etkileşimine yönelik gelişimsel destek, ebeveynlik becerilerini güçlendirme ve psikolojik esneklik temelli içerikler yer almıştır. Program öncesinde nitel verilerin toplanması için odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında İhtiyaç Analizi Formu, Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ), Psikolojik Esneklik Ölçeği (PEÖ), Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ), Karitane Ebeveyn Güveni Ölçeği (KEGÖ) ve Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı (GEÇDA) kullanılmıştır. Annelere sosyal memnuniyet anketi yapılmıştır. Verilerin analizinde Bağımsız Gruplar t testi, Mann Whitney U testi, Bağımlı gruplar için Varyans Analizi ve Friedman testi; ileri analizlerde ise Benferroni ve Willcoxon testleri uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Araştırma bulguları, müdahale programının annelerin psikolojik esneklik, aile işlevlerinin bazı alt boyutlarında, yaşam doyumu ve ebeveyn özyeterlilik düzeylerinde anlamlı artış sağladığını göstermiştir. Ayrıca bebeklerin gelişim alanlarında olumlu ilerleme tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, anne-bebek izlem sistemi müdahale programının risk altındaki bebekler ve anneleri için etkili bir erken müdahale anne-bebek eğitim yaklaşımı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Polat, S. An Examination of the Effects of the Mother–Infant Monitoring System Intervention Program on Infants' Development and on Mothers' Family Functioning, Life Satisfaction, Psychological Flexibility, and Parenting Self-Efficacy, Hacettepe University Institute of Health Sciences Child Development and Education Program Doctoral Thesis, Ankara, 2026. The aim of this study is to examine the effect of the mother-infant follow-up system intervention program on the development of at-risk infants and their mothers' psychological flexibility, family functioning, life satisfaction, and parental self-efficacy. The study group consisted of infants aged 6-9 months who were at social-emotional-economic risk and their mothers who were experiencing motherhood for the first time. The experimental group consisted of 16 mother-infant pairs, while the control group consisted of 15 mother-infant pairs. Quantitative research methods were used in the study, and a pre-test, post-test, follow-up test experimental design with a control group was employed. The intervention program was implemented in 12 training sessions; the sessions included developmental support for mother-infant interaction, strengthening parenting skills, and content based on psychological flexibility. Focus group interviews were conducted to collect qualitative data prior to the program. To collect quantitative data, the Needs Analysis Form, Family Assessment Scale (FAS), Psychological Flexibility Scale (PFS), Adult Life Satisfaction Scale (ALSS), Karitane Parental Confidence Scale (KPCS), and Gazi Early Childhood Assessment Tool (GEÇDA) were used to collect quantitative data. A social satisfaction survey was administered to mothers in the middle and at the end of the program. Independent Groups t-test, Mann Whitney U test, Analysis of Variance for dependent groups, and Friedman test were used in the analysis of the data; Benferroni and Willcoxon tests were applied in advanced analyses. The significance level was set at p<0.05. The research findings showed that the intervention program implemented resulted in a significant increase in mothers' psychological flexibility, some subdimensions of family functioning, life satisfaction, and parental self-efficacy levels. In addition, positive progress was observed in the developmental areas of the infants. These results demonstrate that the mother-infant follow-up system intervention program is an effective early intervention mother-infant education approach for at-risk infants and their mothers.