The association between organizational culture and individual factors on medical practice
Tıbbi uygulama üzerinde kurumsal kültür ve bireysel faktörler arası ilişki
- Tez No: 218026
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TİMO LAJUNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Hata, Hasta Güvenliği, Kişilik, Tükenmişlik, Medical Error, Patient Safety, Personality, Burnout
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, tıbbi uygulamalar üzerinde, hasta güvenliği kültürü ve hekimler arası bireysel faktörleri incelemektir. On farklı hastaneden toplam 240 hekim Tıbbi Uygulama Ölçeği, Hasta Güvenliği Kültürü üzerine Hastane Anketi, Masclach Tükenmişlik Ölçeği ve Eysenck Kişilik Anketi-gözden Geçirilmiş Kısaltılmış Formu'nu (EKA-GGK) doldurdu. Tıbbi Uyglama Ölçeği, tıbbi hataların sıklığını ve çeşitlerini değerlendirmek amacıyla yazar tarafından geliştirilmiştir. Yapılan faktör analizi bu ölçeğin dört alt boyuttan oluştuğunu göstermiştir, bunlar; Hasta Yönetimi/Bilgi Aktarımı Hataları, Uygulama Hataları, Prosedürle İlgili Hatalar ve Tek Kaynak Hatalarıdır. Yapılan ANOVA sonuçları, erkeklerin kadınlara göre daha fazla Prosedürle ilgili Hatalar yaptığını ortaya koymuştur. Hasta güvenliği kültürü üzerinde kurumlar arası fark bulunmuştur ve kamu hastaneleri bir çok güvenlik alt boyutunda düşük puanlar elde etmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre, kişilik boyutları ve tükenmişlik düzeyleri yapılan hata çeşitleri ve sıklıklarını anlamlı olarak etkilemiştir. Bu anlamlı çıkan faktörler göz önüne alındığında, dışa dönük katılımcılar daha fazla Hasta Yönetimi/Bilgi Aktarımı Hataları, Uygulama Hataları, Prosedürle İlgili Hatalar rapor ederken, nörotizm boyunta yüksek olanlar bu üç kategoride daha az hata rapor etmişlerdir. Regresyon analizleri, duyarsızlaşma tükenmişlik alt boyutunun da bu üç hata tipiyle ilşkili olduğunu göstermiştir. Duyarsızlaşma boyutunun, Hasta Yönetimi/Bilgi Aktarımı, Uygulama ve Prosedürle İlgili Hata sıklıklarını arttırdığı bulunmuştur. Ancak araştırma sonuçları, hasta güvenliği kültürü boyutlarının tahmin edildiği gibi hata türleri ve sıklıkları üzerinde etkisi olmadığını göstermiştir. Bu araştırmanın sınırlılıkları tartışılarak ileriki araştırmalar için doğurguları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research was to investigate the relationships between patient safety culture within hospitals and individual factors on medical practice among physicians. A total of 240 physicians from ten different hospitals completed the Medical Practice Questionnaire, Hospital Survey on Patient Safety Culture, Maslach Burnout Inventory and Eysenck Personality Questionnaire Revised- Abbreviated Form. In order to assess frequency and types of medical errors, Medical Practice Questionnaire was developed by the author. Factor analysis of this Questionnaire demonstrated the existence of four subscales named as Patient Management/Information Delivery Errors, Execution Errors, Procedure Related errors and One Source Errors. ANOVA results revealed that males conduct more Procedure Related Errors than females. In support of the hypothesis, a number of differences observed on patient safety culture between types of institutions that public hospitals received lower scores on most of the safety dimensions. Regression analysis results revealed that personality dimensions and burnout levels were significantly related to types and frequency of errors. Considering significant predictors, while the extravert participants were found to report more Patient Management/Information Delivery, Execution and Procedure Related errors, Neurotics were found to report lower levels of errors on these three dimensions. Regression analysis of burnout levels showed that depersonalization were also associated with these three error dimensions.The level of depersonalization were found to increase the frequency of Patient Management/Information Delivery, Execution and Procedure Related Errors. The research findings however, did not support the assertion in a manner that safety culture dimensions were not found to have main effects on types of errors. The limitations of the current research and implications for further research were discussed.