Behavioral preferences, feelings, and social identity level in a low-status group: The impacts of social identity salience, and group boundary permeability with a novel concept of hierarchical permeability
Düşük statülü grupta davranış tercihleri, duygular ve sosyal kimlik düzeyi: Sosyal kimlik belirginliği ve yeni bir kavramla birlikte grup sınırı geçirgenliğinin etkisi
- Tez No: 218030
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Grup sınırının geçirgenliği, hiyerarşik geçirgenlik, belirginlik, sosyal kimlik kuramı, davranış tercihleri, duygular, sosyal kimlik düzeyi, Group boundary permeability, hierarchical permeability, salience, social identity theory, behavioral preferences, feelings, social identity level
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni bir kavramla birlikte ele alınan grup sınırı geçirgenliğinin ve sosyal kimlik belirginliğinin, düşük statülü grup üyelerinin davranış tercihleri, duyguları, ve sosyal kimlik düzeyi üzerindeki etkisini sosyal kimlik kuramına bağlı olarak incelemektir. Çalışmaya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden 138 lisans öğrencisi katılmıştır. Tüm katılımcılar, davranış alternatifleri, kişisel muameleden kaynaklanan olumsuz duygular, ve örgütsel kimlik ölçeklerini doldurmuşlardır. Yapılan deneysel çalışmada, grup sınırı geçirgenliği (geçirgen/ hiyerarşik şekilde geçirgen/ geçirgen olmayan) ve sosyal kimlik belirginliği (yüksek/ düşük) değişimlenmiş; ve katılımcılar seçkisiz olarak koşullara atanmışlardır. Beklentiler doğrultusunda, sonuçlar kolektif davranışların, geçirgen olmayan ve hiyerarşik şekilde geçirgen koşullarında geçirgen koşula kıyasla daha fazla tercih edildiğini göstermiştir. Bununla birlikte, koşullara bakmaksızın, en yıkıcı davranış olan kolektif protesto davranışı, en az tercih edilen davranış olarak bulunmuştur. Ayrıca, grup sınırı geçirgenliğinin, sosyal kimlik düzeyi üzerindeki etkisi desteklenmemesine rağmen; sonuçlar, geçirgen olmayan koşuldaki katılımcıların daha fazla olumsuz duygular hissettiklerini kısmen göstermiştir. Son olarak, sonuçlar yeni bir kavram olarak hiyerarşik şekilde geçirgen grup sınırı durumunun, grup geçirgenliği çalışmalarında uygulanabilirliği ile ilgili önemli bulgular sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to investigate the impacts of both the group boundary permeability (with a novel concept) and the social identity salience on the low-status group members? behavioral preferences, feelings, and social identity level with reference to the social identity theory. The participants were 138 undergraduate students from Abant izzet Baysal University. All participants completed behavioral alternatives questionnaire, negative feelings of personal treatment questionnaire, and the Organizational Identification Scale. In the experimental design, group boundary permeability (permeable/ hierarchically permeable/ impermeable) and social identity salience (high/ low) were manipulated; and participants were randomly assigned to the conditions. In line with the expectations, the results showed that collective actions were more preferred in the impermeable and hierarchically permeable group boundary conditions compared with the permeable group boundary condition. In addition, results indicated that being the most disruptive action, collective protest action was the least preferred action regardless of the conditions. Furthermore, although the effect of group boundary permeability on the social identity level was not supported, the results demonstrated in part that participants felt more negative feelings when group boundary condition was impermeable. Finally, the results provided considerable evidence that as the novel concept, hierarchically permeable group boundary condition is viable in the permeability studies.