How do parental, familial, and child characteristics differentiate conduct-disordered children with and without psychopathic tendencies
Ebeveynlere, ailelere ve çocuklara ait özellikler davranım sorunu gösteren çocuklar içinde psikopati eğilimi olanlar ile olmayanları ne şekilde ayrıştırmaktadır?
- Tez No: 218031
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KAZAK BERUMENT, PROF.DR. A. NURAY KARANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranım Problemleri, Acımasız-Duyarsız Özellikler, Risk Faktörleri, Birden Çok Kisiden Alınan Bilgi Arasındaki Uyusma, Çocuk Psikopatolojisi, Conduct Problems, Callous-Unemotional (CU) Traits, Risk Factors, Multi-Informant Agreement, Child Psychopathology
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Bu çalısma, farklı sosyo-ekonomik düzeylerden gelen çocuklardan olusan klinik dısı bir örneklemde, davranım problemlerinin ve acımasız-duyarsız özelliklerin yordayıcılarını arastırmayı amaçlamıstır. Davranım problemlerinin ve acımasızduyarsız özelliklerin farklı risk faktörleri ile iliskili olacagı hipotezi gelistirilmistir. Davranım problemleri/hiperaktivitenin ve acımasız-duyarsız özelliklerin yordayıcılarını belirlemek amacıyla regresyon analizleri uygulanmıstır. Sonuçlar, davranım problemleri/hiperaktivitenin risk faktörleri ile acımasız-duyarsız özelliklerin risk faktörleri arasında anlamlı farklılıklar oldugunu göstermistir. Ayrıca, bazı örtüsen degiskenlerin olmasına karsın, annelerin ve ögretmenlerin degerlendirmelerine göre farklı yordayıcılar bulunmustur. Bulgular ögretmenlerin, davranım problemleri/hiperaktivite semptomları ile acımasız-duyarsız özellikleri uygun bir sekilde birbirinden ayırt edemediklerine isaret etmistir. Ancak annelere nazaran ögretmenler, acımasızduyarsız özelliklerin düzeyleri açısından farklılık gösteren davranım problemli iki grup çocuk arasında daha güvenilir karsılastırmalar yapabilmektedirler. Sonuçlar, çocuklarda farklı problem alanları degerlendirilirken birden çok kisiden bilgi alınması baglamında tartısılmıstır. Bunlara ek olarak arastırma, çok faktörlü varyans analizleri yaparak, çocuk ile iliskili ölçümler, ebeveynlikle iliskili ölçümler ve diger aile ölçümleri açısından üç grup çocuk arasında (davranım problemleri bulunan ve yüksek düzeyde acımasız-duyarsız özellikleri gösteren çocuklar, davranım problemleri bulunan ve düsük düzeyde acımasız-duyarsız özellikleri gösteren çocuklar ve davranım problemleri veya acımasız-duyarsız özellikleri bulunmayan çocuklar) karsılastırma yapmayı hedeflemistir. Her ne kadar, kontrol grubu ile iki davranım problem grubu arasında anlamlı farklılıklar bulunmus olsa da, iki davranım problemli grup arasında görülen anlamlı farklılıklar sınırlıdır. Sonuçlar, tedavi ihtiyaçları ve acımasız-duyarsız özelliklerin kültürel ifadesindeki olası farklılıklar açısından tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the predictors of conduct problems and callous-unemotional (CU) traits in a non-clinic sample of children from different socioeconomic levels. It was hypothesized that conduct problems and CU traits will be associated with different risk factors. Regression analyses were conducted in order to find out the predictors of conduct problems/hyperactivity and CU traits. Results showed some significant differences between risk factors of conduct problems/hyperactivity and CU traits. Predictors according to mothers? and teachers? ratings were not the same, except for some overlapping variables. The findings indicated that teachers could not differentiate conduct problems/hyperactivity symptoms and CU traits appropriately from each other. However, they could make more reliable comparisons between two groups of children with conduct problems who differ on severity of CU levels as compared to mothers. The results were discussed in terms of using of multiple informants for assessing different problem areas in children. In addition, the study aimed to investigate the differences between three groups of children, namely, children with conduct problems and high CU traits, children with conduct problems and low CU traits, and children without conduct problems and low CU traits were compared on child-related, parenting-related, and other family measures by using multiple factorial analyses of variances. Although significant differences were found between the control group and the two conduct group, the significant differences between the two conduct groups were limited. The results were discussed in terms of treatment needs and possible differences in cultural expression of CU traits.