The investigation of teachers with respect to knowledge level on environmental concepts
Öğretmenlerin çevre konuları hakkında bilgilerinin incelenmesi
- Tez No: 218042
- Danışmanlar: Y.DOÇ. GAYE TUNCER, Y.DOÇ.DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin bilgisi, Çevre eğitimi, Fen eğitimi, Teachers Knowledge, Environmental Education, Science Education
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin çevre bilgi seviyelerinin incelenmesi ve bu bilginin öğretmenlerin demografik özellikleri arasında olası ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çalışmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen bir test kullanılarak, Ankara ili sınırları içindeki Çankaya ve Yenimahalle ilçelerinde bulunan 91 ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 183 Fen ve Teknoloji öğretmeni ile 2005-2006 eğitim öğretim yılında toplanılmıştır. Çalışma sonucunda öğretmenlerin yeterli bir çevre eğitimini yüksek öğrenimlerinde ve mezun olduktan sonra almadıkları tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan öğretmenlerin bilgi düzeyleri ortalama düzeyde olup çok küçük bir kısmının bilgi düzeyi yeterli seviyede bulunmuştur. Öğretmenlerin öğretmenlik deneyimleri, haftalık girdikleri ders saati ve çevre projelerine katılımları çevre konularına yönelik bilgilerinin belirleyici faktörler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the environmental knowledge level of teachers, who teach the elementary science and technology course, and to explore possible relationships between environmental knowledge level and their demographic attributes. In this study, data was obtained by the instrument developed by the researcher to 183 teachers from 91 selected elementary schools throughout Çankaya and Yenimahalle districts of Ankara in spring 2005-2006 semester. The results of the study indicated that participant did not take adequate environmental education neither preservice nor inservice education. Teacher in the study used media (visual or printed) to reach environmental information. Majority of the teachers in the study had average knowledge about environmental concepts and only small number of teachers had adequate knowledge level about environmental concepts. The main predictor of teachers? knowledge were teaching experience, class hours taught in a week and being a part of an environment project.