Examining 8th grade students perception of learning environment of science classrooms in relation to motivational beliefs and attitudes
8. sınıf öğrencilerinin fen derslerindeki öğrenme ortamlarına yönelik algıları ile güdüsel inanç ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 218043
  2. Yazar: NAZMİYE ARISOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. JALE ÇAKIROĞLU, Y.DOÇ.DR. SEMRA SUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ögrenme Ortamları, Yapısallandırıcı Ögrenme Ortamları, Fen Sınıfı, Güdüsel nançlar, Tutum, Cinsiyet, Learning Environments, Constructivist Learning Environment, Science Classroom, Motivational Beliefs, Attitude, Gender
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ögrenmenin önemli bir kısmının gerçeklestigi sınıflar egitim arastırmalarının önemli bir boyutunu olusturmaktadır. Bu çalısmanın amacı 8. sınıf ögrencilerinin fen derslerindeki yapılandırıcı ögrenme ortamı algılarını ve bu algılarıyla güdüsel inançları ve fen derslerine yönelik tutumları arasındaki iliskiyi incelemektir. Bu çalısmada ayrıca cinsiyetin, ögrencilerin yapılandırıcı ögrenme ortamına algılarına, onların güdüsel inançlarına ve fene yönelik tutumlarına etkisi arastırılmıstır. Veriler Ankarada, Çankaya ilçesinde bulunan ve rasgele seçilen 15 ilkögretim okulundaki 8. sınıfta okuyan ögrencilerden, Yapılandırmacı Ögrenme Ortamı Ölçegi (CLES), Fen Tutum Testi (TOSRA) ve Ögrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi (MSLQ) ile toplanmıstır. Bu çalısmaya toplam 956 ögrenci (462 kız, 493 erkek ve cinsiyetini belirtmemis 1 ögrenci) katılmıstır. Katılımcılardan elde edilen veriler Kanonik Korelasyon analizleri ve Çoklu Varyans Analizi kullanılarak degerlendirilmistir. Kanonik Korelayon analizi bütün yapılandırıcı ögrenme ortamı degiskenlerinin güdüsel inanç degiskenleri ile pozitif bir iliskiye sahip oldugunu ortaya koymustur. Yine bu analiz yapılandırıcı ögrenme ortamı ile ögrencilerin fen dersine yönelik tutumları arasında da pozitif bir iliskinin oldugunu göstermistir. Çoklu Varyans Analizi sonuçları ise cinsiyetin ögrencilerin ögrenme ortamlarını algılayısları, güdüsel inançları ve fene yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi oldugunu göstermistir. Çoklu Varyans Analizi sonuçlarına göre kız ögrencilerin ögrenme ortamlarını algılayısları, güdüsel inançları ve fene yönelik tutumları erkeklerden daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The classroom has become an important focus of educational research because most learning takes place there. The purpose of this study was to examine 8th grade students perception of science classroom environment from constructivist perspective and investigate the association between students perceptions, motivational beliefs and attitudes toward science. In addition in this study the affects of gender difference on students? constructivist learning environment, motivation and attitude toward science were investigated. The data in the present study were collected through Turkish version of Constructivist Learning Environment Survey (CLES), Test of Science Related Attitudes (TOSRA) and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) from 8th grade students who were in randomly selected from 15 elementary schools in Çankaya, Ankara. A total of 956 students (462 girls, 493 boys and one did not indicate gender) were participated in the study. The data obtained from participants were analyzed by using Canonical Correlation Analyses and Multivariate Analyses of Variance (MANOVA). Results of canonical correlation analyses indicated that all constructivist learning environment variables and all the motivational beliefs variables were positively related with each other. In addition the result of this analysis also showed that all constructivist learning environment variables and attitude variables were positively related with each other. The findings of MANOVA showed that gender had a significant effect on students? constructivist learning environment (personal relevance and critical voice), their adaptive motivational beliefs (intrinsic goal orientation, task value, and control of learning beliefs), and their attitude toward science (adaptation to science attitudes, enjoyment of science lesson, leisure interest in science, and career interest in science). Results indicated that girls? perceptions of their learning environment, their adaptive motivational beliefs and their attitude toward science were higher than boys.