Physical activity and exercise stages of change levels of Middle East Technical University students
Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ve egzersiz davranışının değişim basamakları
  1. Tez No: 218048
  2. Yazar: CEVDET CENGİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA LEVENT İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Spor, Education and Training, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite Düzeyleri, Egzersiz Davranısının Degisim Basamakları, Üniversite Ögrencileri, Physical activity level, exercise stages of change, university students
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalısmanın amaçları Orta Dogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) lisans ögrencilerinin (a) fiziksel aktiviteye katılım düzeylerini, (b) egzersiz davranısının degisim basamaklarını ve (c) tercih ettikleri spor aktivitelerini cinsiyet, yasadıkları yer (yerleske içi-dısı) ve okudukları fakülteye göre incelemektir. Çalısmaya bes ayrı fakülteden 953 ögrenci (496 erkek ve 547 kadın) katılmıstır. Verilerin toplanması için Uluslararası Fiziksel Aktivite, Egzersiz Davranısının Degisim Basamakları ve Fiziksel Aktivite Tercihleri anketleri kullanılmıstır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistik (frekans, aritmetik ortalama, medyan, yüzde) ile Mann Whitney U, Kruskal- Wallis, Pearson ki-kare testleri kullanılmıstır. Fiziksel aktivite düzeyi ile ilgili bulgulara göre erkek ögrencilerin kadınlara göre daha aktif oldukları, yerleske içinde kalan ögrencilerin dısarıda kalanlara göre daha yüksek fiziksel aktivite düzeyine sahip oldukları ve mimarlık fakültesi ögrencilerinin diger fakültelerdeki ögrencilere göre daha hareketsiz oldukları tespit edilmistir (p < 0.05). Genel olarak ögrencilerden %24,8'inin fiziksel aktivite düzeyi yüksek, %59,9'unun orta ve 15,3'ünün ise düsük oldugu belirlenmistir. Egzersiz Davranısının Degisim Basamakları anketinin sonuçlarına göre erkek ögrencilerin kadınlara göre daha yüksek basamaklarda oldukları görülmüstür. Mimarlık fakültesi ögrencilerinin diger fakültelere göre daha alt basamaklarda oldukları saptanmıstır (p 0.05). Bütün katılımcıların verileri ele alındıgında, %15,2'sinin egilim öncesi, %31,4'ünün egilim, %25,3'ünün hazırlık, %7,5'inin hareket ve %20,6'sının devamlılık basamaklarında oldugu görülmüstür. Ögrencilerin fiziksel aktivite tercihlerine bakıldıgında ise en çok tercih edilen aktivitelerin yüzme (%59,2), yürüme (%56,7), bisiklet (%36,2) ve futbol (%30,4) oldugu belirlenmistir. Dans ve tenis kadınlar tarafından daha çok seçilirken, futbol ve basketbol erkekler tarafından daha çok tercih edilmistir. Yerleske içinde ve dısında yasayan ögrencilerin tercih ettikleri aktiviteler benzer bulunmustur. Sonuç olarak, kadın ögrenciler, yerleske dısında yasayan ögrenciler ve mimarlık fakültesinde okuyan ögrencilerin daha çok risk altında oldugu görülmüstür. ODTÜ ögrencilerinin yaklasık olarak %75'inin fiziksel aktivite düzeyi saglıklı yasam için gerekli olan düzeyin altındadır. Bu çalısmanın bulguları sonucunda üniversitedeki fiziksel aktivite ile ilgili imkânların, ders dısı etkinliklerin ve derslerin yeniden gözden geçirilerek gerekli düzenlemelerin yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to examine (a) physical activity participation levels, (b) exercise stages of change levels and (c) physical activity preferences of the Middle East Technical University undergraduate students with respect to gender, residence and faculty. Participants were 953 students from 5 different faculties (496 male, and 547 female). For the data collection, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Physical Activity Stages of Change Questionnaire, and Physical Activity Preferences Questionnaire were used. Descriptive statistics (frequency, mean, median, percentage), and nonparametric statistical methods (Mann Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Pearson chi-square test) were used for the data analysis. According to the IPAQ, male students were more physically active than female counterparts. Students who were living in campus had higher physical activity levels, and faculty of architecture students were more sedentary compared to other faculty students (p 0.05). In general, students at pre-contemplation, contemplation, preparation, action and maintenance stages were 15.2%, 31.4%, 25.3%, 7.5%, and 20.6% respectively. Swimming (59.2%), walking (56.7%), cycling (36.2%) and football (30.4%) were the most frequently preferred physical activities. Dancing and tennis were preferred more with the female students while football and basketball preferred more with the male students. Physical activity preferences of students living in and out of campus were similar. In conclusion, female students, students living out of the campus and students of faculty of architecture were more at risk. Approximately 75% of the METU undergraduate students? physical activity levels were not satisfactory for a healthy life. University physical activity facilities, extracurricular programs and the courses should be reconsidered based on the findings of this study.