The predictors of attitudes toward sexual harassment: Locus of control, ambivalent sexism and gender differences
Cinsel tacize ilişkin tutumları yordayan faktörler: Kontrol odağı inancı, çelişik duygulu cinsiyetçilik ve cinsiyet farklılıkları
- Tez No: 218050
- Danışmanlar: PROF. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Tacize İlişkin Tutumlar, Kontrol Odağı İnancı, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Attitudes Toward Sexual Harassment, Locus of Control, Ambivalent Sexism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı cinsel tacize ilişkin tutumların kontrol odağı inancı ve çelişik duygulu cinsiyetçilik ile ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışmaya 311 Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi katılmıştır. Cinsel tacize ilişkin tutumlar, tez yazarı ve diğer bir araştırmacı tarafından geliştirilen Cinsel Taciz Tutumlar Ölçeği (Salman & Turgut, 2006) ile ölçülmüştür. Bu ölçek cinsel tacizi kadınların kışkırtıcı davranışları sonucu olarak görme, cinsel tacizi doğal flörtleşmeler olarak algılama ve cinsel tacizi önemsiz bir problem olarak görme olmak üzere üç faktörden oluşmaktadır. Kontrol odağı inancı beş faktörden oluşan Kontrol Odağı İnancı Ölçeği (Dağ, 2002) ile ölçülmüştür. Bu faktörler; kişisel kontrol, şansa inanma, çabalamanın anlamsızlığı, kadercilik ve adil olmayan dünya inancı'dır. Son olarak, cinsiyetçi düşünceleri ölçmek için düşmanca ve korumacı cinsiyetçilik alt faktörlerini içeren Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (Glick & Fiske, 1996) kullanılmıştır. Araştırma sonuçları kontrol odağı inancının bazı alt faktörlerinin cinsiyetçi düşüncelerle ve cinsel tacize ilişkin tutumların alt boyutlarıyla anlamlı bir şekilde ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Kişisel kontrol inancı yüksek olan katılımcıların cinsel tacizi daha çok kadınların kışkırtıcı davranışları sonucu olarak görme eğiliminde oldukları bulunmuştur. Bunun yanında, kader ve güçlü diğerleri gibi dışsal güçlere inanan katılımcıların daha çok cinsiyetçi düşüncelere sahip oldukları, dolayısıyla cinsel tacize ilişkin tutumların alt boyutları ele alındığında cinsel tacize karşı daha toleranslı oldukları bulunmuştur. Bu tez literatüre (1) cinsel tacize ilişkin tutumları ve bunların kontrol odağı inancı ile ilişkisini inceleyerek ve (2) çelişik duygulu cinsiyetçilik ile cinsiyet farklılıklarının bu ilişki üzerinde nasıl bir rol oynadığını göstererek katkıda bulunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research was to investigate attitudes toward sexual harassment (SH) and the relationships of these attitudes with locus of control and ambivalent sexism. A total of 311 university students from Middle East Technical University participated to the study. In order to measure attitudes toward SH, a new scale, Sexual Harassment Attitude Scale (SHAS), was developed by the author of the thesis and another researcher (Salman & Turgut, 2006). This scale consists of three subfactors which were accepting SH as a result of provocative behaviors, accepting SH as normal flirtations between men and women, and endorsement of SH as a trivial matter. Locus of control was measured with Locus of Control Scale (LCS, Dağ, 2002) having five subfactors which were personal control, belief in chance, meaninglessness of the effortfulness, belief in fate, and belief in an unjust world. Lastly, sexist beliefs were measured with Ambivalent Sexism Inventory (ASI, Glick & Fiske, 1996) having two factors which were hostile sexism and benevolent sexism. The results revealed that some domains of locus of control were significantly associated with sexist beliefs and subfactors of attitudes toward SH. In particular, people having internal personal control were more likely to accept SH as provocative behaviors of women. In addition, people believing in external forces, such as belief in fate and powerful others were more likely to have sexist beliefs and tolerate SH by seeing provocative behaviors as causes of SH, by accepting SH as normal flirtations and by trivializing this problem. This thesis aims to contribute to the literature by investigating (1) attitudes toward sexual harassment and its relationship with locus of control and (2) the roles of ambivalent sexism and gender differences in this relationship.