Relationship between materialism and self-construals
Materialism ile benlik kurguları ilişkisi
- Tez No: 218056
- Danışmanlar: PROF.DR. E. OLCAY İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Materyalizm, Materyal Değerler Ölçeği, Hedef Indeksi, Dengeli Bütünleşme-Ayrışma Modeli, Benlik Kurguları, Kendileşme, İlişkisellik, Materialism, Material Values Scale, Aspiration Index, Balanced Integration Differentiation Model, Self-Construals, Individuation, Relatedness
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada farklı materyalist yönelimler arası ilişkilerin saptanması ve bu yönelimlerin Dengeli Bütünleşme-Ayrışma (Denge) Modeli'nin (Imamoğlu, 1998, 2003) öngördüğü benlik kurgularıyla olan ilişkilerinin ve benlik tipleriyle olan ilişkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Örneklem, yaş ortalaması 21.34 olan 335 (168 kız, 167 erkek) Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisinden oluşmaktadır. Anket, materyalizmi, benlik kurgularını, aile ortamını, güvenli/güvensiz bağlanmayı ve kendinden ve aileden memnuniyeti ölçen sekiz ölçek içermektedir. Ölçekler, Materyalist Değerler Ölçeği (Richins & Dawson, 1992), Hedef Indeksi (Kasser & Ryan, 1996), bu çalışma için geliştirilen Yeni Materyalizm Ölçeği, Dengeli Bütünleşme-Ayrışma (Denge) Ölçeği (İmamoğlu, 1998, 2003), Algılanan Aile Ortamı Ölçeği (Imamoğlu, 2001), Aileden Memnuniyet Indeksi ve Kendinden Memnuniyet Indeksi (Imamoğlu, 2001) ve Yetişkin Bağlanma Stilleri Ölçeğidir (Bartholomew & Horowitz, 1991). Kabul edilir düzeyde geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu saptanan Yeni Materyalizm Ölçeğine ilişkin veriler üzerindeki analizler sonucunda materyalizmin dört alt yapısı (Dışsal yönelimler, yeni şeyler edinme düşkünlüğü, sahip olunan mallara bağlanma, ve paylaşma) ortaya çıkmıştır. MANOVA ve regresyon analizleri uygulanmış ve Denge modelinde psikolojik işlevler bakımından sırasıyla en olumlu ve en olumsuz benlik tipleri olarak önerilen ilişkili-kendileşmiş (dengeli) ile kopuk-kalıplaşmış (dengesiz) benlik tiplerinin Materyalist Değerler ölçeği ve Yeni Materyalizm Ölçeği tarafından ölçülen materyalizm puanları bakımından biribirlerinden belirgin şekilde farklılık gösterdikleri görülmüştür. Dengesiz tipteki insanlar, dengeli tipteki insanlara göre daha materyalist yönelimlere sahip görünmektedir. Düşük seviyede kendileşme yönelimi, sahip olunan mallara bağlanma dışında tüm materyalizm ölçeklerinde yüksek seviyede materyalizmi öngörmekteyken, düşük seviyede ilişkisel yönelim yüksek seviyede mutluluk (mutluluğun mal-mülk ile edinilebileceğine olan inanç) ve paylaşım (sahip olunanların başkalarıyla paylaşılmasına karşı olan isteksizlik derecesi) alt-ölçekleri ile ölçülen materyalizmi öngörmektedir. Cinsiyet ele alındığında, kadınların erkeklere göre yeni şeyler edinmeye daha düşkün oldukları, sahip olunanlara daha merkezi önem verdikleri ve hedef olarak imaja daha önem verdikleri bulunmuştur. İlişkilerin yapısal eşitlik modeli yoluyla analiz edilmesi sonucunda, materyalizmin farklı tipleri, benlik yönelimleri ve cinsiyet arasındaki ilişkileri ele alan bir model önerilmiştir. Sözkonusu modelde varlıksal, ilişkisel ve doyumsal materyalizm olarak adlandırılmış farklı maddiyatçılık tipleri belirlenmiştir. Düşük kendileşmenin üç materyalizm tipini de yordadığı, kopuk benlik yönelimlerinin ilişkisel materyalizmi, kadın olmanın ise doyumsal materyalizmi yordadığı bulunmuştur. Bulgular, Denge Modeli çerçevesinde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to explore the associations between different types of orientations toward materialism, and to investigate the relationship between materialistic orientations and different self-construal types as suggested by the Balanced Integration and Differentiation (BID) Model (İmamoğlu, 1998, 2003). The sample was consisted of 335 Middle East Technical University students (168 females, 167 males) with a mean age of 21.34. The questionnaire consisted of eight scales that were used to measure materialism, self-construals, family environment, attachment, and self and family satisfaction. The scales were Material Values Scale (Richins & Dawson, 1992), Aspiration Index (Kasser & Ryan, 1996), the New Materialism Scale which was developed for the current study, Balanced Integration and Differentiation Scale (BIDS, Imamoglu, 1998), Perceived Family Atmosphere Scale (Imamoğlu, 2001), Family Satisfaction Index, and Self Satisfaction Index (Imamoğlu, 2001) as well as the Relationship Questionnaire (Bartholomew & Horowitz, 1991). Through the analyses on the data from the New Materialism scale, that had acceptable psychometric qualities, four sub-constructs of materialism were found that are extrinsic orientations, acquisitiveness, attachment to possessions, and sharing. Both MANOVA and regression analyses were performed and it was seen that respondents with related-individuated and separated-patterned self-types, proposed by the BID Model to represent the most balanced and unbalanced self-types, respectively, significantly differed from each other in terms of materialism score ratings measured by Material Values Scale and New Materialism scale. The people with the unbalanced type seemed to be more oriented towards materialism compared to the ones with the balanced type. While lower levels of individuation predicted higher levels of materialism for all materialism measures except attachment to possessions, the lower levels of relatedness predicted higher levels of materialism in terms of happiness, the belief that happiness can be gained through possessions, and sharing, the degree of unwillingness to share one?s possessions with other people. Considering gender, women are found to be more acquisitive, giving a central importance to possessions and more interested in image as an aspiration. Through the analysis of the relationship patterns using SEM, a model was proposed for the relationships between different types of materialism, self orientations, and gender. Three different types of materialism, i.e. existential materialism, relational materialism, and indulgent materialism, were generated. Low levels of individuation predicted all three types of materialism. Low levels of relatedness predicted only relational materialism, whereas being woman predicted indulgent materialism. Theoretical implications of these findings are discussed in the framework of the BID Model.