5E öğrenme döngüsü modeline dayalı öğretim etkinliklerinin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin matematik dersi birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusundaki akademik başarılarına etkisi
The influence of teaching activities with respect to 5E learning cycle model on academic achievements in mathematics lesson of 7th grade students in primary school about linear equations in one variable
- Tez No: 218082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Öğrenme Kuramı, 5E Öğrenme Döngüsü Modeli, Matematik Öğretimi, Constructivist Learning Theory, 5E Learning Cycle Model, Mathematics Teaching
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada, 5E öğrenme döngüsü modeline dayalı öğretim etkinliklerinin 7. sınıf öğrencilerinin birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusundaki akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini 2006 - 2007 eğitim-öğretim yılında Kırıkkale ili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Nuran-Refik Altaş İlköğretim okulunda öğrenim görmekte olan 7. sınıf öğrencileri, örneklemini ise aynı okulda öğrenim gören 24 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak iki aşamada gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın nicel verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen 20 sorudan oluşan iki aşamalı başarı testi kullanılmıştır. Birinci aşama çoktan seçmelidir. İkinci aşama ise öğrencinin işaretlediği seçeneği işaretleme nedenini belirttiği kısımdır. Dersler, araştırmacı tarafından geliştirilen 5E öğrenme döngüsü modeline dayalı etkinliklerle hazırlanan ders planları kullanılarak işlenmiştir.Verilerin çözümlenmesinde, Excel ve SPSS programlarından yararlanılmıştır. Öğrencilerin her soruya vermiş oldukları yanıtların frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Test sonuçları incelendiğinde, öğrencilerin sontest puanlarının öntest puanlarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Sontestin uygulanmasından bir ay sonra iki aşamalı başarı testi öğrencilere tekrar uygulanarak bilgilerin kalıcılığına bakılmıştır. Kalıcılık testi sonuçlarının, öntest sonuçlarından yüksek ancak sontest sonuçlarından düşük olduğu belirlenmiştir.Araştırmanın nitel kısmında ise örneklemdeki beş öğrenci ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek öğrencilerin birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusunda geçen matematiksel kavramları nasıl anlamlandırdıkları incelenmiştir. Öğrencilerin görüşlerinden elde edilen veriler kategorilere ayrılarak yorumlanmıştır.Araştırmada, 5E öğrenme döngüsü modeline dayalı olarak hazırlanan ders etkinlikleri ile işlenen derslerin, hem kavramsal hem de işlemsel düzeyde, birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusunun öğretiminde anlamlı düzeyde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. 5E öğrenme döngüsü modeline dayalı olarak işlenen derslerin, öğrencilerin derse olan ilgilerini, motivasyonlarını ve derse katılımlarını arttırdığı da ulaşılan sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was investigated that influence of teaching activities with respect to 5E learning cycle model on academic achievements in mathematics lesson of 7th grade students in primary school about linear equations in one variable. Universe of the research was composed of 7th grade students who studied Nuran-Refik Altaş primary education school subsidiary to Public Education Directorate of Kırıkkale in 2006-2007 and sampling unit was composed of 24 students who were educated in the same school. Research was realized in two steps with qualitative andquantitative research methods.In the gathering of quantitative datas of the research, two phased success test composed of 20 questions and developed by researcher, was used. Second step was the section that why student pointed out his choice. Classes were done by utilizing curriculum prepared activities based upon 5E learning cycle model which was developed by the researcher.Excel and SPSS programmes were benefitted in analyzing the datas and percentage distribution of answers were drawn for every question by students. When test results were reviewed, it was found that the last test scores were more meaningful than preliminary test scores of students. After one month from the application of the last test, two phased success test was applied to students again so as to monitor stability of their knowledge. Stability test scores were determined higher than preliminary test scores and lower than the last test scores.In qualitative section of the research, it was reviewed that how the students gave meaning to mathematical concepts about linear equations in one variable in accordance with interviews with five students carried out. The datas gained by views of the students were commented by dividing into categories.In this research, it was concluded that classes perpetrated by class activities prepared with respect to 5E learning cycle model was meaningfully effective on teaching linear equations in one variable. It was among to attained results that classes perpetrated with respect to 5E learning model increased interests, motivations and participations in classes of students.