Hindistan'ın nükleer politikası
Nuclear policy of India
- Tez No: 218270
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ONULDURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, Pokhran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleyen Anlaşması, Uluslararası Atom Enerji Ajansın güvenlikleri, J.Nehru, H.Bhabha, Atom Enerji Komisyonu, India, Pokhran, Non-Proliferation Treaty, International Atomic Energy Agency safeguards, J.Nehru, H.Bhabha, Atomic Energy Commission
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Hindistan nükleer dönemin başlanmasıyla, nükleer enerjinin ekonomik sıkıntılarını çözebileceğine ve Hindistan'ı büyük güç olarak dünyaya sunacağına inanmıştır. Ayrıca kendini Çin ve Pakistan'ın saldırganlık gibi dış faktörlerden koruma altına alabileceklerine inanmıştır. Aynı zamanda iki kutuplu dünyada bağımsız ülke geliştirmenin ve Güney Asya'da egemen güç oluşturmanın anlamını taşımıştır. Hindistan iddialarında nükleer silahlanmaya karşı olmuştur fakat gizlice askeri alanda nükleer araştırma başlatmıştır. Hindistan Büyük Güçler tarafından Çin'e karşı bir denge olarak algılanmıştır. Dolayısıyla Hindistan'ın Mayıs 1974 yılında gerçekleştirdiği ilk nükleer denemesine sert tepki yerine hafif cezalandırmalar uygulanmıştır. Nükleer denemenin olumsuz etkileri kazanılan başarıdan çok daha fazla olduğundan dolayı Hindistan nükleer araştırmalarında ilgisini azaltmıştır. Mayıs 1998 yılındaki yer alan bir takım nükleer denemeleri 1974 yılındakinden çok daha fazla başarı getirmiştir. Tabii ki Birleşmiş Milletler ve diğer topluluklar kendi memnuniyetsizliklerini göstermişlerdir. Fakat ABD aralarında ticari ilişkilerine zarar vermemek için tekrar nükleer konu üzerinde anlaşmalar yapmışlardır. Ne Birleşmiş Milletler ne de ABD Hindistan'ı Yayılmasını Önleyen Anlaşmasını ve Kapsamlı Deneme Yasağı Anlaşmasını imzalamaya ikna edebilmişler. Hindistan ekonomik aracılığıyla güç ve prestij kazanmaya başlasa bile hala nükleer opsiyonunu açık bırakmaktadır ve uluslararası denetleme teşkilatlardan özgür kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the beginning of nuclear age India believed that nuclear energy would bring quick solutions to economic difficulties and would gain India great power status and prestige in a world arena. At the same time India planned protect itself from outside factors like Chinese and Pakistani aggression. Moreover there was a meaning of developing independent country in bipolar ruled world and become a dominant power in South Asia. India had been very strongly against nuclear arm race but at the same time it secretly started nuclear researches in military field. India was accepted by superpowers as a counterbalance to China. For that reason after the first Indian nuclear test in May 1974 superpowers instead of strict sanctions had applied just temporary punishments. Negative effects of the nuclear test had been considerable in comparison with gains of success. That?s why Indian Government reduced its interest in nuclear researches. In May 1998 series of nuclear tests have brought India much more success than the test in 1974. Of course the United Nation and other communities showed their discontent. But again U.S. in order not to damage their trade relations, discussed over nuclear subject. Till now neither United Nations nor USA could have persuaded India to sign Non-Proliferation Treaty and Nuclear Test Ban Treaty. Even though India has begun to gain power and prestige through economic growth it still leaves nuclear option open and remains independent of international control organizations.