Uluslararası iletişimin seçkinleri, diplomasi muhabirliği
The elites of international communication, diplomatic reporting
  1. Tez No: 218289
  2. Yazar: BERNA BERKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER TİMİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Diplomasi, diplomasi muhabirligi, uluslararası iletisim, seçkin, Diplomacy, diplomatic reporting, international communication, elit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısmanın amacı haber eleme, olusturma, sunma süreçlerini üstlenen diplomasi muhabirlerinin mesleki konum ve rollerini incelemektir. Bir uzmanlık alanı olarak diplomasi muhabirliginin tanımlandıgı çalısmada diplomasi muhabirlerinin sahip oldukları nitelikler, haber kaynakları ile iliskileri, haber toplama yöntemleri ve etik degerleri ortaya konmaya çalısılmıstır. Çalısmada diplomasi muhabirliginin tarihsel gelisiminin incelendigi ve alana iliskin yaklasımların degerlendirildigi teorik bir kısım ve varsayımları sınamaya olanak tanıyan alan arastırmasının bulundugu uygulama kısmı yer almıstır. Alan arastırmasında örnekleme dahil edilen kisilerle yapılan derinlemesine görüsme yöntemi sonucu diplomasi muhabirlerinin meslek algıları ve deneyimleri açıga çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
To purpose of this study is to investigate the position and role of the diplomatic correspondents who have a function on making news process. In this study, in which diplomatic reporting was defined as a specialty, relations with news resources, news gathering methods, ethics values and attributes of the diplomatic correspondents were tried to be explained. The study has a theoric part including the investigation of the historical development of diplomatic reporting and utilization of the approches related to this specialty, and a survey research part including the examination of the hypothesis. In the survey research part occupational perceptions and experiences of the participants were searched by using qualitative methods.