Türk Hukukunda idare ajanının hukuki sorumluluğu
Legal responsibility of the administration agent
  1. Tez No: 218359
  2. Yazar: YASİN KARABABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdare ajanı, sorumluluk, rücu, salt kişisel kusur, görev kusuru, Administration agent, Responsibility, Revoking, Purely personal imperfection, Duty imperfection
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kamu hizmetleri, toplumsal yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan toplumsal ihtiyaçların karşılanması faaliyetinin devlet tarafından, üretim ilişkileri alanının kurallarından belirli oranda bağışık kılınarak üstlenilmesini ifade eder. Devlet, kamu hizmetlerini alanları itibariyle şartlara en uygun ve ihtiyaçlarını karşılamada en üst seviyede gerçekleştirmek için sürekli ve istikrarlı bir şekilde idare edilenlere sunmak, onların emirlerine amade bulundurmak, yani kamu hizmetlerini en etkin, en verimli ve hukuka uygun bir şekilde sağlamakla yükümlüdür. Bu borcun yerine getirilmemesi hizmet kusurunu oluşturur.Tezin birinci bölümünde, sorumluluk kavramı ve idarenin sorumluluğuna ilişkin genel bilgilere yer verilmekte, ikinci bölümde ise, idarenin ve idare ajanın hukuki sorumluluğunu ortaya koyan ve sınırların çizen temel faktörler ele alınarak, ?hizmet kusuru?, ?görev kusuru? ve ?salt kişisel nitelikteki kusur? kavramları ile, idarenin ve ajanın sorumluluğunu belirleyen pozitif kaynaklar incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise, idare ajanının kişisel sorumluluğu, idare ajanının idareye karşı sorumluluğu ve son olarak idare ajanının doğrudan üçüncü kişilere karşı sorumluluğu ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Public services express the fact that the State undertakes the activity of fulfilling the social requirements necessary for the continuity of the social life, by being immune from the rules of the production relations field to a certain extent. In order to perform public services in a manner most suitable to the conditions of their fields and at the highest level in fulfilling the requirements, the State is obliged to provide such services seamlessly and in a stabilized way to those governed and to be at their service, i.e. to provide the public services in the most effective, efficient, and lawful way. Not fulfilling this liability constitutes service imperfection.In the first section of the thesis general information on the concepts of responsibility and the responsibility of administration is given and in the second section, concepts of ?service imperfection,? ?duty imperfection,? and ?purely personal imperfection? concepts and the positive resources determining the responsibility of the administration and the agent are examined, considering the fundamental factors which produce the legal responsibility and draw the limitations of the administration and the administration agent.In the third section the personal responsibility of the administration agent, the responsibility of the administration agent towards the administration, and finally the responsibility of the administration agent towards the third parties are discussed.