Dünya'da ve Türkiye'de özelleştirme uygulamaları: Türkiye'deki özelleştime başarısının ölçülmesi
Privatization aplications in the world and Turkey: Achievement to masure to privatization aplications in Turkey
  1. Tez No: 218358
  2. Yazar: FATİH ŞANÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özellestirme, Dünya'da Özellestirme, Kamu sletmeleri, Mali Rasyolar, Privatization, Privatization in the World, State Enterprises, Fiscal Ratios
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Özellestirme Kavramı son otuz yıldır literatürde kullanılan bir kavram olarakkarsımıza çıkmaktadır. Özellestirme ekonomik kalkınma için amaç olarak bir piyasaaracı olarak kullanılmaya basladıgından beri devam etmektedir.Çalısmamızda, Dünya'daki özellestirme uygulamaları ısıgında ortaya konulanamaçlar dogrultusunda, ülkemizdeki basarısının ölçülmesine çalısılmıstır.Özellestirme sürecinde; düsük degerlenmis isletmeler, çalısan sayısındaki düsüslerve özellestirme sonrası ilgili sektörlerdeki fiyatların göreceli artısı ülkemizdekiözellestirme uygulamalarına ön yargıyı artırmaktadır. Bununla birlikte; özellestirmesonrası kapasite kullanım oranlarının, verimliligin ve vergi ödeme güçlerindeki artıs,özellestirmeyi bir amaç haline getirmektedir. Son yıllarda ekonomik sistemdeki cariaçık özellestirme gelirleri ile kapatılmaya çalısılmaktadır. Bu durum, hükümetlerinözellestirme ile borçlarını kapatma istegini artırmıstır.Bu veriler ısıgında, yürütülen çalısmada ilginç sonuçlar elde edilmistir.Çalısmanın uygulama kısmında ülkemizdeki özellestirme uygulamalarının nebahsedildigi gibi hezimet nede çok basarılı oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Almost thirty years. Privatization has been kept going as a goal foreconomic development since it started to be used as a market instrument.In our study, the success of privatization in our country has been triedto evaluate in the light of the privatization applicant in the world. During theperiod of privatization, the less valued enterprises, decreasing in the numberof people employed and increasing the relative prices in that sector after theprivatization increases the prejudice for privatization application. In additionto this, after privatization increasing the capacity using ratio and productivityand raising the capability of tax payment makes the privatization a purpose.In recent years, the governments have been trying to meet the currentaccount deficit with the incomes of privatization. This incident increases thegovernments desire to meet their debts with privatization.In the light of the foregoing, in our study, we have gained in veryinteresting results. In the side of application of study, we confirm that;privatization is not only a defeat, but also a success as it is told.