Kültür haftası ve ağaç dergileri üzerine bir inceleme
A survey on kültür haftasi and ağaç journals
- Tez No: 218367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür Haftası, Ağaç, dergi, edebî metin, değerlendirme, Kültür Haftası, Ağaç, Journal, Literary texts, Evaluation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 335
Özet
1936'da neşredilen Kültür Haftası ve Ağaç dergileri, her ne kadar kısa soluklu olsalar da, sanat ve düşünce dünyasına iddialı bir biçimde girmiş ve ses getirmişlerdir. Tez konusu kapsamındaki bu iki dergiyi inceleyen tezimiz, üç bölümden oluşmaktadır.Çalışmamızın birinci bölümü, dergilerin teşekkülleri ve özelliklerini kapsamaktadır. Birinci bölümde dergilerin fizikî özellikleri ve muhtevaları belirlenmiş, yayın hayatlarının başlangıcı ve sonu ile birlikte amaç ve ilkeleri, edebiyat dünyasındaki yankıları üzerinde durulmuştur. Bölümün sonunda dergilerdeki şair ve yazar kadroları verilmiştir.Tezin en geniş safhasını oluşturan ikinci bölüm; şiir ve nesir olmak üzere iki ana başlıkta değerlendirilmiştir. Şiirler ses, dil, yapı, gerçeklik-anlam-yorum ve gelenek yönleriyle; nesirler ise yapılan tür tasnifi sonucu belirlenen on iki başlık altında değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Üçüncü bölüm, dergilerin indeks ve fihristlerini içermektedir. Her bir derginin ilk olarak indeksi verilmiştir. İkinci olarak yazar soyadına göre fihrist ve son olarak da yazı türleriyle yazıların konularına göre fihristi verilmiştir.Özetlerini verdiğimiz üç bölümden sonra, tez çalışmamız boyunca yaptığımız değerlendirmelerin sonucu“Sonuç ve Toplu Değerlendirme”başlığıyla sunulmuş, bu çalışma esnasında yararlandığımız kaynaklar bir liste hâlinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Kültür Haftası”(Week of Culture) and“Ağaç”(The Tree) periodicals published in 1936 were short-lived, however they had stepped into the world of art and culture in an ambitious manner and they were recognized and acclaimed by their contemporaries. This dissertation examines these two journals and is composed of three chapters.First chapter includes the formation process and features of the journals. In this part, physical properties and contents of the journals are determined, the beginnings and the ends of their publications, missions and principles of the journals and reflections in the world of literature are presented. At the end of this chapter, the lists of the poets and the writers of the journals are given.Second chapter is composed of two main parts: poems and proses. Poems are evaluated according to phonetics, language, structure, reality-meaning-interpretation-tradition features. Proses are evaluated under twelve titles that are determined by the classifications of the genres.Third chapter contains the indexes of the journals. First the indexes of each journal, secondly the indexes of the writers by their surnames and finally the indexes of the texts by their genres and subjects are given.After these chapters, the conclusion derived from the evaluations done in the chapters is presented in the“Conclusion”part. Finally, sources used for this dissertation are listed.