Rekabetçi stratejik yönetim ve rekabet edilebilirlik arasındaki köprü : Bankacılık sektöründe bir uygulama
Competitive strategic management and the cross over between competitiveness : An implementation in banking sector
- Tez No: 218392
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Rekabet, Rekabet Stratejileri, Strategy, Strategic Management, Competition, Competitive Strategy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda olduğu gibi yönetsel alanda da etkisini yaygın olarak hissettirmeye başlayan küreselleşme, artan rekabetçi yapının etkisiyle kuvvetlenerek, işletmelerin yönetim tarzlarında değişikliklere gitmelerini, stratejik yönetim felsefesinin ön plana çıkmasını da beraberinde getirmiştir. Yönetsel anlamdaki bu yenilik ve dinamiklik işletmelere rekabet avantajı, yüksek getiri ve varlıklarını sürdürme gibi imkanlar sunarken, stratejik yönetim süreçlerini faaliyete geçiremeyen işletmeleri de yoğun rekabet ortamında yok olmakla tehdit etmektedir.Bu çalışmada öncelikle stratejik yönetim ve rekabet, kavramsal olarak ele alınmıştır. Daha sonra yoğun rekabetin yaşandığı ve karşılaştırma yapmaya imkan sağlamak açısından hem kamu hem de özel finansal aracı kurumlar olan bankalardan oluşmakta olan bankacılık sektöründe stratejik yönetim uygulamaları ve bu uygulamaların rekabetçi avantaj sağlama üzerindeki etkilerinin irdelenmesine yönelik olarak uygulamalı bir çalışma yapılmıştır. Son olarak elde edilen veriler yorumlanmış ve stratejik yönetimin rekabete etkilerinin hangi yönde olduğuna dair vurgulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalisation that causes it?s influence expansively in managerial area as is in political, social and economic area, by becoming more strong with ascending effect of competitive structure, constitutes management type changes in businesses and looms large the strategic management philosophy. This innovation and dynamism in managerial denotation lodges businesses competitive advantage, high yield and continuation being chance but also it threats the business which can not activate their strategic management processes.In this study, firstly, strategic management and competittion issues handled in conceptual context. Afterwards, an implementation performed in banking sector where consistent competition is standing and both public and private sector financial associations namely banks operates. The implementation? s aim is to examine the relationship between strategic management and competitive advantage. Finally, collected datas were annotated and the direction of the influence of strategic management on competitiveness was emphasised.