Descartes ve Spinoza'da duygu-ahlak ilişkisi
Relation of sense and ethics in Descartes and Spinoza
  1. Tez No: 218391
  2. Yazar: FADİMA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Tutku, Ahlak, Akıl, Ruh, Perception, Passion, Morals, Reason, Soul
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Descartes ve Spinoza'da Duygu-Ahlak İlişkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008Bu çalışmada varılan sonuç, duygularımızın hayatımız açısından çok önemli bir yer teşkil ettiğidir. Çünkü duygularımız, dünyaya bakış açımızı, çevremizdeki olaylara, durumlara, nesnelere nasıl bir değer yüklediğimizi belirler. Her duygunun öncüsünün bir düşünce olduğundan hareketle, düşüncelerimizin belki de duygularımızdan daha ağırlıklı olarak hayatımıza yön verdiğini düşünmekteyiz.Mutlu insanlar, huzuru yakalamış kişiler dünyaya daima olumluluğun penceresinden bakarlar. Gerek Descartes ve gerekse Spinoza, duygu ve ahlak görüşlerinde yapıcı duyguların insan üzerindeki etkilerine sıklıkla değinmiştir. İnsan, yıkıcı duyguların etkisi altında ise, bir an önce bu durumdan çıkmaya uğraşmalıdır.Bir duygu yoktur ki, öğretici olmasın, bize bir şey katmasın. Olumsuz duygular bile şayet onları dönüştürmeyi başarabilirsek, içimizdeki gücü fark etmemiz için bir fırsat niteliğindedir. Kendi hayatımıza yön verme aşamasında, düşüncelerimizi irdeledikten sonra, duygularımızı tanıyıp, onların kökenini kavrayıp, onlardan istifade etmeyi bilmemiz gerekmektedir.Eğer bu beceriyi gösterebilirsek, sonuçta davranışlarımız da başarımızdan payını alacaktır. Düşünce ve duygu gücünü keşfeden her insanın hal ve hareketleri de farklılaşacaktır. Kişi, kendini ancak bütün yönleriyle fark edip, potansiyel gücünü eyleme geçirmeye çalışarak gerçekleştirebilir. Kendini gerçekleştirmeyi başarmış bir insan şüphesiz ki kendi değerinin bilincindedir. En son noktada değerinin bilincinde olan böyle biri, çevresine, başka insanlara, olay ve durumlara, nesnelere ilişkin son derece güzel, verimli ve sağlıklı değerlendirmeler yapabilecek konuma gelmiş demektir.
Özet (Çeviri)
Relation of Sense and Ethics in Descartes and Spinoza, Master of Science, Ankara, 2008The conclusion arrived after this study is that our emotions make up an important part of our lives since our emotions determine our point of view about the world, what kind of values / meanings we give to the instances, situations and objects around us. Starting from the fact that forerunner of each emotion is thought, we think that perhaps our thoughts are more dominantly directing our lives comparing to our emotions.Happy people who have caught peace always look at the world through the window of positiveness. Both Descartes and Spinoza mentioned frequently about the effects of constructive emotions on people in terms of their emotional and ethical views. If a person is under the influence of destructive emotions, he/ she shall struggle for avoiding this situation. There is not any emotion which is not a teacher or do not contribute anything to us. Even negative emotions are some kind of opportunities for us to discover the strength in us only if we can achieve to change them. At the stage of directing our lives, we shall learn to benefit from them after reviewing our thoughts and recognizing our emotions, recognizing their origins.If we can prove this capability, out attitude will also take its share from this as a result. State and attitudes of all people who have discovered the power of thoughts and emotions will be different. The person will be aware of all aspects of him and be able to turn these potential powers into activity. A person who has achieved to realize himself is inevitably aware of his value. Such a person aware of his value at the top level is at such a level that he can make healthy, beautiful and productive evaluations pertaining to his environment, other people, events and situations and objects.