Türk basınında mülkiyet ve sahiplik yapısı bağlamında özelleştirme uygulamaları: Ciner medya grubu
The privatization implementations in turkish press in the context of ownership and possession structure: Ciner media group
  1. Tez No: 218417
  2. Yazar: ÖZLEM ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İletişimKapitalizmMedyaMülkiyetÖzelleştirme, CommunicationCapitalismMediaOwnershipPrivatization
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın konusu, Türk basın sektöründe mülkiyet ve sahiplik yapısında yaşanan değişim süreci ve bu süreç içerisinde bir örnek olarak Ciner Medya Grubu'nun sahibi olduğu medya kuruluşlarıdır.1980'lerle birlikte gerek dünya çapında gerekse Türkiye'de girilen yeniden yapılandırma sürecinin, Türk medya sektörünün mülkiyet ve sahiplik yapısı üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, eleştirel ekonomi politik bir yaklaşım sergilenmiştir.Türk medya sektörünün önemli temsilcilerinden biri olan Ciner Medya Grubu'nun, medya faaliyetlerinin ve sektördeki konumunun ekonomik olarak analiz edildiği çalışmada, Ciner Medya Grubu'ndan yola çıkılarak, Türk medya sektörünün ekonomik yapısına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. Bu bağlamda çalışma verilerinin özellikle Ciner Medya Grubu'na yönelik analizlerin yapılacak diğer bilimsel çalışmalara ışık tutması umut edilmektedir.Bu değerlendirme yapılırken yalnızca Türkiye'deki gelişmelerle sınırlı kalınmamış; bütünsel ve tarihsel bir çalışma ortaya koymak amacıyla, öncelikle dünya çapında yaşanan tarihsel, ekonomik ve siyasi süreçler çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the period of change in the structure of the ownership and possession in Turkish press sector and as an example, the media establishments owned by Ciner Media Group.In this study that is aiming to display the effect of re-organisation period, that has been gone into worldwide as well as Turkey wide by 1980?s, on the structure of the ownership and possession of Turkish media sector; a critical economy politic approach has been followed.In the study in which media activities and sectoral position of Ciner Media Group, which is one of the important representatives of Turkish media sector, has been economically analyzed; starting from Ciner Media Group, an evaluation of the economic structure of Turkish media sector has been done. In this context, it is hoped that the data of the study enlightens other scientific studies in which especially analysis of Ciner Media Group will be done.While this evaluation has been done, the study was not only limited to the developments in Turkey; by the purpose of displaying an holistic and historical study, first of all, it was handled within the frame of historical, economic and political periods that have been lived worldwide.