Medya sektöründe mülkiyet değiştirme: Türkiye örneği
Media sector ownership change: The case of Turkey
- Tez No: 622835
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Ekonomi Politik, Medya, Basın, Holding, Communication, Political Economy, Media, Press, Holding
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de 1980'li yıllarda, liberalleşme hareketleriyle ekonomik yatırımlar artarken Türk basını ise bir dönüşüm yaşamaktaydı. Bu dönemde kamu yayıncılığında medya endüstrisine dönüşüm süreci yaşanmaya başlanmıştı. Şirketler büyük holdinglere dönüşürken basın sektörü ile ilgilenmeye başlamışlardı. Basına duyulan bu ilgi, 1980 sonrası Türk basınında, ideolojik, kültürel, sosyo-ekonomik bir sistemin parçası haline gelmiştir. Bu çalışma esas itibarıyla yazılı ve yayınlanmış kaynaklara dayanarak yapılmıştır. Araştırma sürecinde öncelikle konuyla ilgili literatür taraması yapılmış ve kavramsal çerçeve ortaya konulmuştur. Kavramsal çerçeve kapsamında iletişim, kitle iletişim kavramları ile iletişimin ekonomi politiği kuramı hakkında literatür taraması yapılmıştır. Cumhuriyet sonrası Türkiye basınının değişen sahiplik yapısını eleştirel ekonomi-politik anlayışla ele alan bu çalışmada, holdingler ile iktidar arasındaki ilişkiler üzerinden basın ile ilişkilerin ortaya konulduğu bir çalışma yapılmıştır. Araştırma sürecinin son bölümünde araştırmanın amacına uygun olarak Doğan Medya Grubunun, Demirören Medya Grubuna satışı ile gerçekleşen medya sahiplik yapısı incelenmiştir.Bu satış süreci gazeteler üzerinden içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Yapılan içerik analizi sonucunda, Doğan Medya Grubunun satış süreci hakkında somut bilgiler elde edilmiştir. Medyadaki bu değişim sürecinde siyasi ve ekonomik etkilerle beraber bu satış sürecinin Aydın Doğan'ın kişisel kararıyla gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
While economic investments have increased by liberalization movements at 1980s in Turkey, Turkish press has experienced a transformation. In this period, transition process from public broadcasting to media ındustry started to occur. While companies have become mass holdings, they started to be interested in the press. This interest on press, become a part of an ideological, cultural and socioeconomic system in Turkish press after 1980s. This study mainly conducted from written and published sources. On study process, literature research was made about topic initially and conceptual framework was manifested. As a part of the conceptual framework, literature search was conducted on communication, mass commucation notions with political economy theory of communication. In this study, which address changing ownership form of Turkish press after republic with critical political economy perception, a study which reveals relations with the press over relations between conglomeratings and power was conducted. At the end period of research, media ownership form which occurred with sale of the Doğan media group to Demirören media group was examined accordingly to purpose of this research. This sales process was examined and evaluated through the content analysis method on newspapers. As a result of the content analysis, concrete information about the sales process of the Doğan Media Group was obtained.In this process of change in the media, it was concluded that this sales process took place by the personal decision of Aydın Doğan, with the political and economic effects.