Ortaöğretim öğrencilerinin uygun problem çözme stratejisi kullanabilme becerileri
The skills of the students of secondary education to be able to use the appropriate problem solving strategy
- Tez No: 218449
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Problem çözme stratejileri, Problem çözme, Problem solving strategies, Problem solving
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı, problem çözme stratejilerini geliştirmek için oluşturulan öğretim durumunun 11. sınıf öğrencilerinin çeşitli problem çözme stratejilerini kullanabilme ve problem çözerken uygun olanları seçebilme becerilerine etkilerini araştırmaktır.Araştırmada; nicel yöntemlerden, bir gruplu ön test-son test deseni ile nitel yöntemlerden, fenomenografik yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya 11. sınıf öğrencilerinden, 10 öğrenci katılmıştır. 10 hafta boyunca deneysel olarak yürütülen çalışmanın verileri, uygulamanın başında ve sonunda uygulanan ön test ve son testin yanı sıra uygulama esnasında verilen ödevlerle uygulama sonunda öğrencilerle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir.Verilerin analizinde, öğrencilerin ön test, son test ve ödevlerdeki problem çözümleri, verilen bir stratejiyi kullanabilme ve uygun strateji seçme becerileri bakımından, öğrencilerin verilen bir stratejiyi kullanabilme sıklıklarına bakılarak incelenmiştir. Öğrencilerin problemlerin çözümünde seçtikleri uygun stratejiler ise, ön test ve son test karşılaştırılarak incelenmiştir. Öğrencilerin görüşleri ise nitel araştırma yöntemlerinden fenomenografik yöntemle karşılaştırılmış, kategorilere ayrılmış ve yorumlanmıştır.Verilerin analizi sonucunda, ?oluşturulan öğretim durumun? uygun stratejilerin seçimine, kullanımına ve problem çözmeye olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür. ?Oluşturulan öğretim durumunun? daha uzun süreli gerçekleştirilmesi halinde bu etkinin daha da artacağı izlenimi edinilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bir problemin çözümünde kullanılabilecek pek çok stratejinin var olduğunun farkına vardıkları ve yeni öğrendikleri stratejileri kullanmaya eğilim gösterdikleri tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is to research the effects of the ?teaching situation formed? on the students of 11.grade to be able to use and choose appropriate problem solving strategies.In this study, we used two research method, for quantative data we used one group pre-test post-test design; for qualitative data we used phenomeneographic method. The participant of this research are 11th grade students. The treatment through ? teaching stuation formed? took ten weeks. The data collected by the pre-test, post-test and the tasks which are including specific problems.At the analysis of the data, the problem solutions of the students in the pre-test, the post test and the homework have been examined in point of the skills of being able to use the given strategy and choose the appropriate strategy. The skills of the students to be able to use the given strategy have been examined by paying attention to their frequencies. The appropriate strategies they have chosen during the problem solving have been examined by comparing the pre-test and the post test. The opinions of the students have been compared with phenomenographic method, divided into categories and interpreted.At the end of the analysis, we saw that the ?teaching situation formed? has a positive effect on choosing and using the appropriate strategies and, problem solving skills.It has been observed that the students were aware of the existence of several different problem solving strategies and they tended to use the new strategies they have learnt. We have also seen that ? the teaching stuation formed? is applied more longer period the positive effect on choosing and using the appropriate strategies can be increased.