Türkiye'de kongre turizminin sorunları ve çözüm önerilerine yönelik bir alan araştırması
A field study on the problems of congress tourism in Turkey and solution suggestions
  1. Tez No: 218513
  2. Yazar: ESAT ARBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MİTHAT ÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Tourism, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kongre, Toplantı, Kongre Turizmi- Etkinlik, Kongre merkezleri, Kongre organizasyon işletmeleri, MICE, Türkiye sorunları, Çözüm önerileri, Kongre endüstrisi, SWOT analizi- Kongre Turizm Pazarı, Congress, Meeting, Congress Tourism- Event, Convention Center, Venue- Congress Organizers- Meeting Planners- MICE, Turkey Problems, Solution Proposals, Congress Industry, SWOT analysis- Congress Tourism Market- Meeting Market
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İnsanlar toplantı ve kongrelere bilgilenme ve bilgilendirme amacıyla katılmaktadırlar, Bu nedenle toplantıların varlığı, insanların varlığı kadar eskiye dayanmaktadır, Günümüz kongre anlayışı ve uygulamalarına ise ondokuzuncu yüzyılın sonlarına Kuzey Amerika'da rastlanmaktadır, Bilim, teknoloji, ekonomi ve sosyal alanlarda meydana gelen hızlı gelişim ve değişimler, insanların, bilgiye olan ihtiyacını daha da arttırmıştır,İnsanların, kongrelere katılımları, önemli turizm hareketlerine neden olmaktadır, Kongre turizminin bu önemi, kongre ve katılımcıların, kongre destinasyonlarına sağladıkları ekonomik ve sosyal değerler ile ortaya çıkmaktadır, Kongrelerin 37 sektöre direkt etki yaratıyor olması, ekonomik boyuttaki değerleri açıkça ortaya koymaktadır, Ayrıca, medeniyetler çatışmalarının tartışıldığı günümüzde, ötekileşmeyi ya da en azından ötekileri tanıma fırsatı yarattığından, toplumlara sosyal boyutta da çok önemli değerler ortaya koymaktadır,Kongre endüstrisinin yüksek katma değer yaratması, başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkelerin dikkatini çekmiştir, Avrupa, iki dünya savaşına rağmen, dünya pazarından en büyük payı almayı ve Kuzey Amerika gibi bu payını korumayı başarmıştır, Dünya kongre turizm pazar eğilim ve göstergeleri, kongre pazarının büyümesinin de etkisiyle, Güney Kore gibi yeni kongre destinasyonlarının yaratılması ve gelişmesinin olanaklı olduğunu vurgulamaktadır,Gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanan kongre turizminin Türkiye'deki durumu yapılan istatistiksel analizler ile ortaya çıkarılmıştır, Araştırmada; Türkiye kongre pazar yapısının uluslararası pazar yapısı ile örtüştüğü, yapının özel sektör ağırlıklı olduğu, üniversite ve öğretim üyelerinin bu pazarda çok önemli bir konumda oldukları tespit edilmiştir, Ayrıca, Türkiye'nin elverişli koşulları ile çok ciddi bir potansiyele sahip olduğu, üst yapı ve pazarlama boyutundaki faaliyetleriyle daha da büyüyeceği ve İstanbul'un uluslararası ölçekte bir kongre destinasyonu olacağı belirlenmiştir,Türkiye kongre turizm endüstrisinin gelişim koşulları; dünya çapında mega etkinliklere ev sahipliği yapmak, farklılaştırılmış kongre destinasyonları yaratmak, istihdam ve eğitim programları yaygınlaştırmak, yasal ve üst yapı olanaklarını geliştirmek gibi, pazarlama ve yapısal boyutlarda, yapılması gerekenler şeklinde ifade edilmiştir, Başka bir ifade ile, kongre endüstrisinin, toplumsal ve ekonomik boyutta ortaya koyduğu değerlerle, bir strateji çerçevesinde ele alınması, hatta, ?Türkiye Kongre Turizm Stratejisi? oluşturulması gerektiği ortaya konulmuştur,
Özet (Çeviri)
People attend meetings and congresses to inform and to be informed. The existence of meetings is, therefore, as old as the history of humanity. Contemporary understanding and practices of congresses were first seen in North America by the late ninettenth century. Rapid developments and changes in science, technology, economy and social areas increased people?s need for information.People?s participation in such events give rise to significant tourism movements. The importance of congress tourism, thus, becomes more visible with the economic and social values added by congresses and its participants to congress destinations. The fact that congress tourism has direct impact on 37 different is the clear evidence of the values of economic nature. In today?s world, where the conflict of civilizations is an issue of discussion, it also introduces very important social values to societies since it tends to avoid othering, or at least gives the chance to get to know others.The ability of congress industry to generate much added value attracted the attention of developed nations, especially Europe. Despite two world wars, Europe enjoyed the greatest share from the global market, and managed to maintain this share like North America. World congress tourism market tendencies and indications point out that new conress destinations like South Korea may emerge and develop due to the enlargement of congress market.Statistical analyses revealed the current situation with the congress tourism in Turkey, which is being practiced successfully in developed nations. The survey proved that the sutructure of the Turkish congress market is similar to the international market, the structure is shaped mainly by the private sector, universities and academics play a significant role in this market. It has also been understood that Turkey has a serious potential with its convenience, it will grow even more with its superstructure and marketing activities, and İstanbul will become an international congress destination.Turkey has expressed the conditions for the development of congress tourism as marketing and structural activities like hosting mega events, presenting different congress destinations, introducing more employment and training programs, improving legal and superstructural means. In other words, congress industry must be considered within the framework of a particular strategy together with the social and economic values it introduces, and even a ?Turkish Congress Tourism Strategy? must be adopted.