Geri Dön

Marka değerinin tespiti ve Denizli tekstil sektörü üzerinde uygulanması

Determination and application of brand value in Denizli textile industry

  1. Tez No: 218541
  2. Yazar: OSMAN BARLAS BURSALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KAMİL ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167

Özet

Günümüz dünyasında firmalar artan rekabet şartlarına uyum gösterebilmek için, sadece fiziki varlıklarını değil, fiziki olmayan varlıklarını da etkin bir şekilde yönetebilmek durumundadırlar. Zira firmaların değeri, fiziki varlıklar kadar, fiziki olmayan varlıkların etkinliği ile de belirlenmektedir. Bu varlıklar içerisinde yer alan markalar, firmaların bugünkü prestijinden ya da değerinden ziyade, gelecekteki konumunu ve değerini de belirleyecek olan önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.Marka; firmaya artı değer kazandırma, pazarlama kolaylığı gibi avantajları beraberinde getirmektedir. Bunun yanında markanın, firmaya ne kadar bir değer kazandırdığı da firma yönetimi açısından önemli bir sorun olmaktadır. Zira markaya yapılan yatırımların, bir değer olarak firmaya dönmesi beklenmektedir. Bu noktada markanın yaratmış olduğu değerin bilinmesi, firmanın marka yönetimi konusundaki stratejisinin belirlenmesi açısından oldukça önemlidir.Marka değeri pazarlama ve finans literatüründe farklı şekillerde hesaplanabilmektedir. Bu çalışma marka değerinin tespitinde kullanılan finansal yöntemleri tanıtmak amacıyla hazırlanmış ve uygulama sahası olarak Denizli Tekstil Sektörü örnek olarak alınmıştır. Mukayese yapılabilmesi ve sonuçların analizine destek olması açısından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalar da uygulamaya dâhil edilmiştir.Çalışmanın uygulama kısmı; Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı'nca önerilen yöntem temel alınarak yapılmıştır. Adı geçen yöntem, firmalara ait ve markayla ilişkilendirilebilen bazı mali bilgilerden yola çıkarak marka değerini hesaplamaktadır.Uygulama sonucunda Denizli Tekstil Sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların markalaşma konusunda ciddi adımlar attığını, ancak üretimlerinin tamamını markalı ürünlere yönelik olarak yapamadıkları ortaya çıkmıştır. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tekstil Sektörü'ndeki bazı firmaların Denizli firmalarının gerisinde olması ise sorunun sadece bölgesel ekonomilere yönelik olmadığını göstermektedir.

Özet (Çeviri)

Firms, to survive in today?s fierce competitive marketplace, have to manage efficiently not only tangible assets but also intangible assets. Because firm?s value is determined by tangible assets and intangible as well. Brand, an intangible asset, is an important factor which determines firms future position and value rather than present value and reputation.Brand, provides value added and facilitates marketing for firms. However, quantity of this value, which is required to know recovering the cost of brand investment, is not well known by firm management. Moreover, determining brand value is important in terms of challenging brand strategies.Brand value may be measured differently in marketing and finance literature. This study aims to introduce financial methods measuring brand value, and includes an application at Denizli textile industry. For comparisons textile firms listed at Istanbul Stock Exchange have also been included.The empirical part of the study is based on a model proposed by Ministry of Economy, Trade and Industry of Japan. This model measures brand value using some financial data related to brand.Results indicate that some of the investigated firms have had remarkable steps in branding nevertheless, whole products are not branded. Results also indicate brand values of few of the firms listed at Istanbul Stock Exchange are far behind Denizli?s firms, which in fact refers this problem is not only attached to local economies.

Benzer Tezler

  1. Denizli İlinin tüketici temelli marka değeri algısı: Karşılaştırmalı bir araştırma

    Consumer based brand equity perception of Denizli Province: Comparative research

    BAHAR AKYILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    İşletmePamukkale Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DUYGU KOÇOĞLU

  2. Yoğunluk ayarlı radyoterapi tekniğinin uygulanmasında kullanılan küçük alanların karakteristiklerinin incelenmesi

    Examination of the characteristics of small fields used in intensity modulated radiotherapy technique

    HÜLYA ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    OnkolojiAkdeniz Üniversitesi

    Fizik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. NINA TUNÇEL

  3. Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları: Literatür taraması ve bir ölçek uyarlama çalışması

    Green human resources management applications: Literatüre review and a scale adaptation study

    MURAT ÖSELMİŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İşletmeAydın Adnan Menderes Üniversitesi

    İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUSTAFA KESEN

  4. Marka değerinin tespiti ve İMKB'de uygulama

    Determination of brand value and application in ISE

    EŞREF SAVAŞ BAŞCI

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İşletmeGazi Üniversitesi

    İşletme Bölümü

    PROF. DR. METİN KAMİL ERCAN

  5. Marka değerleme tekniklerinin ortaklığın giderilmesi davaları kapsamında incelenmesi ve örnek uygulama

    Examination of brand valuation techniques with in the lawsuit for the dissolution of partnership and example application

    ÜMMÜGÜLSÜM HAKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    HukukPamukkale Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İLHAN KÜÇÜKKAPLAN