Kariyer değerleri: Lise öğrencileri'nin kariyer değerleri üzerine bir araştırma
Career values: A research about the high school students' career values
  1. Tez No: 218546
  2. Yazar: OYA UĞURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer yönetimi, kariyer planlaması, kariyer kararı verme, kariyer degerleri, Career management, career planning, career decision making, career
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Kariyer Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bireyler yasamlarının büyük bir kısmını çalısarak geçirdikleri için, is bireyler için oldukça önemli bir faktördür. Bu nedenle bireyler, yasamlarını planlayabilmek ve etkin bir sekilde yönetebilmek için, mesleklerindeki ilerleme fırsatlarını, daha açık bir ifade ile kariyer fırsatlarını çok iyi anlamaları gerekir. Bu da bireyin kendini tanımasına ve nerede oldugunu anlamasına yardımcı olmaktadır. Bu çalısmada kariyer yönetimi, kariyer planlaması, bireyin kariyer kararı verme süreci ve bu kavramların bireyler için öneminden bahsedilmis daha sonra kariyer degerleri ele alınmıstır. Bunu izleyen bölümde, yabancı literatür taranarak hazırlanmıs olan Kariyer Degerleri soru listesi çerçevesinde, uygulama yapılarak elde edilen sonuçlar degerlendirilmistir. Bu çalısma ile lise ögrencilerinin en önem verdikleri kariyer degerlerinin neler oldugunun açıga çıkarılması amaçlanmıstır. Arastırma bulgularına göre, lise ögrencilerinin en önem verdikleri kariyer degerleri sırası ile ekonomik kazanç, toplumsal saygınlık ve sosyal güvencedir. Ayrıca, ögrencilerin kariyer degerleri cinsiyet, bölüm, sınıf, anne ve babalarının egitim durumlarına göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Job is one of most important factor for individuals since they spend most of their life by working. Because of that reason, individuals should deeply understand carrer opportunuties in order to plan and manage their lifes efficiently. This will help the individual to know (recognize) himself/ herself and understand where she/ he stands. In this research career management, career planning, the process of individual?s career decision and the importance of these concepts for individuals are discussed and then career values are devoted. After that, the results obtained by application are evaluated in the light of career values questions list which is prepared in accordance with the foreign literature. The main aim of this research is to show the most important carrer values of the high school students. According to the research findings, high school students? most important career values are economic gain, social respect and social security.According to the results of the research students? career values do not show any disparities with respect to gender, department, class and the education level of their parents.