Ay Dede (1-45. sayılar)-tahlilî fihrist-inceleme-metin
Ay Dede(from 1 to 45. volumes)-analytical index-analysis-text
  1. Tez No: 218686
  2. Yazar: MUTLU YAŞKEÇELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİM GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ay Dede, mizah, gazete, Millî Mücadele Dönemi, Refik Halit Karay, Ay Dede, humour, newspapers, Period of National Conflict, Refik Halit Karay
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Tanzimat'la birlikte Batı Edebiyatı'nın etkisiyle Türk Edebiyatı'nda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Batı Edebiyatı'ndan edebiyatımıza birçok yeni tür girmiştir. Gazete ve dergi bu yeni türler arasında en çok ilgi görenlerdendir. Bu gazete ve dergiler, Osmanlı'nın son yüzyılının siyasi, sosyal ve ekonomik hayatının şekillenmesinde büyük katkılar sağlamıştır.Gazete ve dergiler içerik bakımından zenginleşmiştir. Edebiyat tarihinde önemli yere sahip olan gazetelerden biri de 1922-19233 yılları arasında yayımlanan Ay Dede gazetesidir. 90 sayı olarak yayımlanan Ay Dede; Refik Halit Karay'ın başmuharrirliğinde çıkmış, devrin önemli yazar, şair ve çizerlerini de aynı çatı altında toplamıştır. Gazete, devrin siyasî, edebî ve sosyal olaylarını ince bir mizah anlayışıyla yansıtmıştır. Bu araştırma, Ay Dede'nin yapısı, içeriği, yazar kadrosu edebî ve mizahî anlayışıyla beraber devrin basın ve yayın hayatıyla ilgili bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
In the age of Tanzimat, under the influence of Western literature, some significant developments emerged in Turkish literature. Lots of new genres were transmitted frrom Western literature into Turkish literature. Periodicals and journals are the most appreciated ones among these new genres. These periodicals and journals had great contributions in the political, social and financial establishment of Ottoman life in its last century. The contents of journals and periodicals were enriched. Ay Dede was one of the periodicals that has an importnat place in the history of literature. It was published from the year 1922 to 1923 in 90 volumes. The chief editor of Ay Dede was Refik Halit Karay and it brought the famous writers and poets of the age together under the same roof. It also reflected the literary, political and social events of the age in a manner of dry humour. This study gives information about the structure, content, writer staff and the concept of humour and literature of Ay Dede and also it sheds light on the press and media of its age.