Hande - tahlilî fihrist ? inceleme - metin
Hande- analytical index-analysis-text
- Tez No: 218687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİM GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hande, gazete, mizah, Hande, newspapers, humour
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Süreli yayınlar edebiyat tarihi araştırmalarında her zaman önemli bir yer tutmuştur. Tanzimat döneminde gazete ve dergilerin yayın hayatlarına başlamalarıyla Türk fikir hayatında önemli değişikler ve gelişmeler meydana gelmiştir.İncelediğimiz Hande gazetesi, 1.Dünya Savaşı yıllarında haftalık olarak İstanbul'da çıkmıştır. Gazetede savaşla ilgili konular daha çok karikatürler vasıtasıyla nükteli bir biçimde ele alınmıştır. Siyasal konulara dair ise aydınlatıcı yazılar bulunmaktadır. Hande'de yer alan karikatürlerin büyük bir çoğunluğu 1.Dünya Savaşı'nda yer alan devletler ve savaş sonuçlarıyla ilgilidir.
Özet (Çeviri)
Periodicals have always played an important role in researches in the area of literature history. Along with the launch of newspapers and magazines during the period of Tanzimat, very notable changes and developments took place in the Turkish intellectual life.The newspaper Hande, which we have examined, had been published weekly in İstanbul in the years of world war one. In the newspaper, the subjects related to the war is being dealt with in a witty way mostly by means of caricatures. As to political issues, there are clarifying articles. Most of the caricatures in Hande are related to the result of the war and the countries involved in World War One.