Yenilenen ilköğretim VI. sınıf müfredatındaki (2007) ?peygamberlere ve ilahi kitaplara inanç, namaz ibadeti, son peygamber Hz. Muhammed? ünitelerinin işlenişine yönelik bir deneme
An essay about the teaching methods of the units in the renewed sixth grade (primary school) curriculum (2007) containing ?beliefs in prophets and holy books, worship of namaz, the last prophet Hz. Muhammed?
  1. Tez No: 218805
  2. Yazar: FERAT ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Primary School Religion Culture and Knowledge of Moral Lessons, Intelligence Theory, The Approach of Constructivism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Günümüz eğitim anlayışında geleneksel yöntemlerin yerine anlamlı, yorumlayıcı ve problem çözme yeteneğine dayanan yeni bir yaklaşım benimsenmiştir. Öğrenme sürecinde aynı anda birçok bireye ve bu bireylerin birden çok duyu yeteneğine hitap ederek, bireylerin bilgiyi kendi zihinlerinde anlamlandırmaları önem kazanmıştır.Bu anlamda çalışmamız, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Çoklu Zeka Kuramı ve Yapılandırmacı Yaklaşıma dayanan yöntem, teknik ve etkinliklerle ders işlemenin öğrenci başarısına etkisine dair ön bilgi edinmek amacı ile hazırlanmıştır.Araştırmada konu edinilen VI. Sınıf ?Peygamberlere ve İlahî Kitaplara İnanç, Namaz İbadeti ve Son Peygamber Hz. Muhammed? ünitelerinde yer alan konular; kavram haritası, akrostiş tekniği, örnek verme, yorumlama, bulmaca, örnek olay analizi ve daha birçok yöntem ve teknik kullanılarak etkinlik açısından zenginleştirilmiştir. 2007?2008 eğitim öğretim yılında Denizli ili Beyağaç ilçesi Atatürk İlköğretim Okulu 6/A sınıfında uygulama ve gözlem yapılmıştır. Uygulama süreci yaklaşık 18 hafta sürmüş, konular ve konulara uygun olarak geliştirilen etkinlikler büyük ölçüde öğretmenin rehberliğinde sınıf ortamında işlenip uygulanmıştır.Uygulama sürecinin sonunda bireylerde ezbere dayalı öğrenmenin yerine anlamlı öğrenmenin gerçekleştiği, edinilen bilgilerin birden çok öğrenme sahasına kolayca transfer edildiği ve öğrenme sürecinin daha etkin bir hal aldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin derse olan ilgilerinin ve meraklarının da arttığı görülmüştür.Anahtar Kelime: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, Zeka Kuramı, Yapılandırmacı Yaklaşım.
Özet (Çeviri)
Today, instead of traditonal methods a new approach which is meaningful, interpretive and based on the capability of solving problems has been adopted in education system. In learning process, it has been aimed at addressing to many individuals and to their more than one sensory ability simultaneously, thus becoming important that individuals should give meaning to the knowledge in their own mind.So, our study has been prepared for the aim to have advance information of the effect of giving lectures in Religion Culture and Knowledge of Moral lesson by using those methods, techniques and activities based on the theory of Multiple Intellingence and the Approach of Constructivism.The topics in this research, which are found in the units of ?Belief in Prophets and Holy Books, Worship of Namaz and the Last Prophet Hz. Muhammed? in 6th grade, were enriched with activities by using concept maps, acrostic method, exemplification, interpretation, puzzle, case study and lots of methods and techniques. In 2007-2008 schooling year an application and observation was made in the sixth grade class (6/A) in Atatürk Primary School in Beyağaç, a town of Denizli. The application process lasted 18 weeks and the topics and the developed activities that were suitable for the topics, were largely carried out by the guide of the teacher in the classroom atmosphere.After the application process, it was observed that learning based on memorizing had been replaced by meaningful learning, obtained information had been transfered to a lot of learning areas easily and learning process had become more effective. In addition, it was seen that students interests and curiosity to lessons had increased.