Stratejik yönetim ve kurumsallaşma üzerindeki etkisi:Bankacılık alanında bir uygulama
Strategic management and its effects on institutionalization: An application in banking field
- Tez No: 218813
- Danışmanlar: PROF. BİROL BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yönetim, strateji, stratejik yönetim, planlama, kurumsallaşma
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı stratejik yönetim ve kurumsallaşmanın kaçınılmazlığını anlatmaya çalışmak ve ikisinin uyum içinde işletmeyi başarıya götüreceği fikrini oluşturmaktır. Uygulama özel bir bankada yapılmıştır.Stratejik yönetimin en önemli özelliği, işletmenin hem kendi durumunu, hem de işletmenin dışındaki çevrenin analizine imkan tanımasıdır. Kurumsallaşma ise; işletmenin bir sistem içinde ve çevreyle karşılıklı etkileşim içinde işlemesini gerektirmektedir. Stratejik yönetim bu nedenle, kurumsallaşma ile bağıntılı ve araç-amaç ilişkisine sahip bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Modern dünyada sürekli artan rekabet ortamında işletmelerin ayakta durabilmesi için değişen çevreye uyum sağlaması, dış faktörleri analiz ederek kendini yenilemesi ve değişime açık bir yönetim sistemine sahip olması gerekmektedir. Buda stratejik düşünmeyle, dolayısıyla stratejik yönetim ile mümkün olmaktadır.Araştırma neticesinde varılan kısa sonuç; kurumda mevcut stratejik yönetim uygulaması altında kurumsallaşmış bir yapı söz konusudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to try to explain the inevitableness of the strategic management and institutionalization, and create the idea that both of them together in harmony can lead the company to success. The application is realized in a private bank.The most important characteristic of strategic management is that, it enables the institution to make an analysis for both its own situation and the environment outside the institution. However, institutionalization requires the institution to operate within a system and within a mutual interaction with the environment. This is the reason why strategic management stands out as a system which is correlative with institutionalization and has a means-ends relation. For the institutions to survive within the competitive atmosphere increasing consistently in the modern world, they need to accommodate themselves to the changing environment, to renovate themselves by analyzing the external factors and to have a management system which is open to alteration. And, this is possible with strategic thinking and consequently with strategic management.The brief result occurred at the end of the research is that; an institutionalized structure is valid within the institution under the current application of strategic management.The key words are: management, strategy, strategic management, planning, and institutionalization.