İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde adil yargılanma hakkı
Europen Convention on Human Rigts within the framevork of fair hearing
- Tez No: 218821
- Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Human Rights, Law State, Fair Hearing Right, European Convention on Human Rights
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anayasa Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Adil yargılanma ilkesi uluslar arası insan hakları belgelerinde sayılan temel haklardan biri olarak kabul edilir. Adil yargılanma hakkına İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 10. maddesinde, Uluslar arası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 14. maddesinde, Amerikan İnsan Hakları ve Ödevleri Bildirisi'nin 18. maddesinde ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 6. maddesinde temel insan haklarından biri olarak yer verilmiştir.Adil yargılanma hakkı Türkiye Cumhuriyet devletinin de bir kanunla iç hukukun bir parçası haline getirdiği, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin 6. maddesinde güvence altına alınmış olan yargılamaya ilişkin temel haklardan birisi ve en önemlisidir. 2001 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile anayasamızın 36. maddesinde de herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğuna açıkça işaret edilmiştir.Adil yargılanma kavramı birden fazla ve çeşitli unsuru içeren bir bütündür. Bu unsurlardan bir kısmı maddede açıkça belirtilmiş bir kısmı da sözleşme organlarınca madde metninde olmasalar da madde metnine zımnen dahil unsurlar olarak kabul edilmiştir. Bu kavram hukukun üstünlüğü (hukuk devleti) ilkesinin doğal bir uzantısı olarak yargılama tekeline sahip olan devletin bu faaliyetine uyması gereken tüm kural ve unsurları içermektedir. Bu bağlamda demokratik toplum düzeninin olmazsa olmaz unsurlarından birisidir.Bu çalışmamızla sözleşme organları önünde en çok ülkemiz aleyhine ihlal başvurusunda bulunulan adil yargılanma hakkı ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine özellikle yasa uygulayıcılarının yabancılığının giderilmesi ve bir nebze de olsa bu kişilerin dikkatlerini bu noktaya çekilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız öncelikle bir Yüksek Lisans Tezi sınırları dahilinde, adil yargılanma hakkının kapsamı, ilke ve kurallarını, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde, sözleşme organlarının kararları ışığında, karşılaştırmalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır.Anahtar Sözcükler;1-İnsan Hakları2-Hukuk Devleti3-Adil Yargılanma Hakkı4-İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi5-İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi
Özet (Çeviri)
European Convention on Human Rights within the framevvork of fair hearing, Master Thesis, Ankara, 2007The fair hearing principle is accepted as one of the fundamental rights listed in international human rights documentation. Fair hearing is included in 10,h articie of Universal Declaration of Human Rights, 14th articie of International Civil Rights Agreement, 18th articie of American Human Rights and Judgment Duties and 6th articie of European Convention on Human Rights as one of the fundamental human rights,Fair Hearing right is one of and the most important of the fundamental rights vvhich Turkish Republic also made a component of municipal law via a law and vvhich is assured by the sixth entry of European Convention on Human Rights. İt was clearly pointed out in 36th articie in our innovated Constitution in 2001 that everybody has the right to be judged fairly.The concept of fair hearing is a whole including more than one and diverse elements. While some parts of these elements are clearly indicated in the articie; the others are accepted by convention organs as elements impliedly included in the articie text though they are not actually included in the articie text. This concept covers entire rules and elements that should fit to functions of the state possessing the judgment monopoly as an extension of superiority of law (law state) principle. İn this respect, it is one of the sine qua non elements of democratic society array.İn this study it is aimed to remove the indifference of especially law enforcement personnel to Fair Hearing Right, about vvhich infringement applications are made most often and to European Convention on Human Rights attracting the attention of these individual to this point at least to some extent. İn our study endeavored to teli, initially in borders of a Master's thesis, the enclosure of Fair Hearing concept, its principles and rules in the framework of European Convention on Human Rights and in the light of convention organs in a comparative way.