Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde Türk vergi yargılaması hukukunda adil yargılanma hakkı
Within the framework of Europen Convention on Human Rights right to a fair trial at Turkish tax jurisdiction
- Tez No: 337628
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi, İnsan Hakları, Vergi Yargılaması Hukuku, İdari Yargı, Adil Yargılanma Hakkı, Yargı Yolu, Uzlaşma, Tahsil İşlemleri, Tax, Human Rights, Tax Jurisdiction Law, Administrative Jurisdiction, Legal Action, Reconciliation, Collection Transactions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Rusya?dan sonra sözleşme ihlali dolayısıyla aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi?ne en çok başvurulan ülke Türkiye?dir ve mahkûmiyet kararlarının çoğu adil yargılanma hakkını düzenleyen 6?ncı maddenin ihlalinden kaynaklanmaktadır. Adil yargılanma hakkı, birçok uluslararası sözleşme ve ulusal hukuk kuralları ile garanti altına alınmış, temel bir insan hakkıdır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türk Vergi Yargılaması hukukunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde düzenlenen adil yargılanma hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi ve daha adil bir yargılama için gerekli çözüm önerilerinin sunulmasıdır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde adil yargılanma hakkına ilişkin genel bir bilgi verilmekte ve hakkın vergi yargılaması hukukunda uygulanabilirliği tartışılmaktadır. İkinci bölümde kanunla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından makul sürede yargılanma hakkı, son bölümde ise hakkaniyete uygun yargılanma hakkı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
After Russia, Turkey is the second country against whom has been applied most the European Court of Human Rights with regard to breach of convention and the most of the sentences are due to the article 6 that is about right to a fair trial. Right to a fair trial is a fundamental human right guaranted by many international conventions and national rules of law. In this regard, the purpose of this work is to evaluate the Turkish Tax Jurisdiction within the framework of right to a fair trial which is regulated under European Convention on Human Rights and to present a proposal of solution for a more fair tiral.The thesis consists of three chapters. In the first chapter, a general information has been given about right to a fair trial, and its applicability at tax jurisdiction has been discussed. In the second chapter, the right to a trial by an independent and impartial tribunal established by law within reasonable period of time has been examined; and in the last chapter fair hearing has been discussed.